Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Latifistanci lobiraju za Avdispahića

Latifistanci lobiraju za Avdispahića

Da je konkurs za izbor rektora UNSA stvar političkih izbora, najbolje nam je demonstrirala ovih dana urednica novinske agencije Patria Edina Latif. Ona je objavila tekst u kojem na najgrublji način želi satanizirati mogućeg konkurenta Muharemu Avdispahiću, njegovog dojučerašnjeg saborca Rifata Škrijelja. Vješto manipulišući činjenicama, na portalu ove agencije pojavljuje se tekst u kojem se želi predstaviti kako je predsjednik UO UNSA nelegalan, uz to je blizak rođak Sebije Izetbegović i što je najvažnije, sve radi po diktatu Rifata Škrijelja, mogućeg kandidata za rektora UNSA.

Sramotno, zaista sramotno! Jer ista ova agencija se godinama nije osvrtala na skandaloznu činjenicu da je Muharem Avdispahić vjerovatno jedini rektor na svijetu koji je postao profesor bez ijedne objavljene knjige. Latifistan nikada nije govorio o nezakonitim isplatama u Rektoratu UNSA, zabranama izbora profesorima, zabranama doktorskih studija, zabranama govora … zabranama da se misli drugačije od Avdispahića i njegovih skutonoša. Nije se u Latifistanu govorilo čak ni o nalazima UO koji upućuju na kriminalne aktivnosti u Rektoratu! Ali baš zato i upravo radi toga se u Latifistanu govori protiv predsjednika UO UNSA.

Naravno, to što se govori govori se samo sa jednim ciljem – nanošenja štete protivkandidatu Muharema Avdispahića! Jer, latifistance apsolutno ne zanima to što je UNSA za posljednje tri godina pao na međunarodnim rang-listama niverziteta za skoro 1000 mjesta. Ne zanima njih ni to što na UNSA više nema projekata, nema naučnih skupova, nema akademskog ponašanja … Njima je interesantno jedino to što jedan mogući protivkandidat, navdno, ima podršku predsjednika UO. Ima li kraja bezobrazluku latifistanaca?

Ekran je jedini portal koji je kritički izvještavao i analizirao stanje i događanja na UNSA. Tih kritika nije bio pošteđen ni predsjednik UO UNSA, a ni dekan PMF. I upravo su naši kritički stavovi (Ekran je portal sa stavom) ono što nam daje osnov da latifistansko uključivanje u borbu za rektorsku fotelju nazovemo civilizacijski nedopustivim. Tako neprofesionalno i bestidno napadati jednog profesora, samo radi toga jer se govori o tome da će se prijaviti na konkurs za izbor novog rektora UNSA, zaista predstavlja besramno navijanje i podršku za nekoga ko je Univerzitet doveo u najgoru situaciju od njegovog osnivanja do danas.

Interesantno je znati i to da je urednica Patrie Edina Latif, nekada i sama bila politički angažovana kao opštinska vijećnica SBB. Ova je stranka, uz dijelove SDA, u protekle četiri godine podržavala po upućenim nelegalni sastav Rektorata UNSA. Urednica Patrie nije više vijećnica, ali je očigledno ostala vijerna nalozima koje je i ranije slušala.

Pisanje Patrie je upravo pokazatelj koliko je malo akadeemskog danas na Univerzitetu u Sarajevu. Politički postavljeni rektor Avdispahić, kao i njegovi pomoćnici, danas se svim sredstvima, samo ne onim akademskim, bore za to da ostanu u foteljama koje zauzimaju, odnosno koje su zaposjeli. Katastrofalna situacija u koju su doveli UNSA, nikada nije bila predmet pisanja medija koji, očigledno na primjeru opstruiranja mogućeg protivkandidata, podržavaju politiku ugrađenu u Univerzitet. Kakve pogubne posljedice sve to ostavlja na društvo u kojem živimo, najbolje pokazuje situacija sa izborom novog rektora, koja više liči na političku kampanju, nego na biranje prvog među jednakim (što Avdispahić nikada nije shvatio) na UNSA. Da se radi o klasičnoj prljavoj političkoj kampanji, nedvosmisleno je pokazala urednica Edina Latif, odnosno njen opskurni portal.

 

About Ekran

Check Also

600_1478099414mirvad_kuric

Glumac u ulozi ministra se oglasio

Mirvad Kurić, Radončićev kućni glumac se oglasio u povodu smjene Marijele Margete-Hašimbegović. Bolje bi bilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money