Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Raspisan konkurs za novog rektora UNSA

Raspisan konkurs za novog rektora UNSA

Konačno je raspisan konkurs za rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2016-2020. Do polovine maja ove godine trebalo bi biti poznato ime novog rektora UNSA. Ekran će, kao jedini mediji koji je posljednjih godina pratio dešavanja na Univerzitetu, pratiti i izbor rektora za novi mandatni period. Naravno, komentarisat ćemo na određeni način sve što se bude dešavalo u vezi s tim.

Članovi Senata UNSA u aktuelnom sazivu imaće, bez sumnje, veoma odgovornu zadaću. Oni će birati novog rektora, što predstavlja izuzetno ograničavanje demokratičnosti izbora rektora na Univerzitetu. Tako se izbor najodgovornije osobe na Univerzitetu povjerava tek nekolicini predstavnika (obično politički odabranih), koji odlučuju u ime skoro dvije hiljade zaposlenih. Mnogi primjećuju da je zbog toga Univerzitet u Sarajevu danas jedna od najnedemokratskijih institucija, koja je upravo radi svoje nedemokratičnosti pod potpunom kontrolom politike i političkih oligarhija. To su, međutim, slabosti koje je odavno trebala i mogla (da je htjela) riješiti Vlada KS. Stvari su sada takve kakve su!

Nakon što je konkurs konačno raspisan, svima koji shvataju koliko je UNSA važan kao državna institucija, ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju u apeluju na članove Senata da biraju kandidata koji će na Univerzitet vratiti mir i akademsko dostojanstvo. Od članova Senata UNSA treba tražiti da biraju osobu koja je svojim dosadašnjim radom i referencama pokazala da može voditi ovu instituciju, odnosno da može pospremiti nered koji iza sebe ostavlja Muharem Avdispahić. To se sada čini najvažnijim zadatkom u narednom rektorskom mandatu.

Ko su kandidati za rektora UNSA u ovom momentu se ne zna! Postoje nagađanja i špekulacije o tome, ali bilo šta govoriti i prognozirati bilo bi preuranjeno i navijački. Zato, uz sva naša kritička osvrtanja na dosadašnji rad UNSA i katastrofalno stanje u koje je ova institucija za posljednje tri godine došla, treba reći da je krajnje vrijeme da na čelo institucije dođe osoba koja će vratiti akademski dignitet u radu Rektorata i smiriti sukobe koji su ovu instituciju doveli na najniži nivo od njenog osnivanja. Nadajmo se da će u tom smislu, za dobrobit Univerziteta i studenata, razmišljati i članovi Senata UNSA kada budu birali nekog od kandidata koji će se prijaviti na raspisani konkurs.

 

About Ekran

Check Also

600_1478099414mirvad_kuric

Glumac u ulozi ministra se oglasio

Mirvad Kurić, Radončićev kućni glumac se oglasio u povodu smjene Marijele Margete-Hašimbegović. Bolje bi bilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money