Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Vlada Federacije BiH zaustavila blokadu računa

Vlada Federacije BiH zaustavila blokadu računa

Desilo se ono što je i bilo za očekivati. Vlada FBiH je zaustavila inspekcijske organe u namjeri da blokiraju račune javnih preduzeća koja su napravila višemilionske utaje plaćanja doprinosa. Ukupan iznos ovih utaja iznosi preko jedne milijarde KM. Na ovaj način Vlada BiH je poslala poruku da je kriminal legalan, ukoliko se odvija pod okriljem vladajućih stranaka, prije svega SDA.
Umjesto da pokrene krivičnu odgovornost za one koji su neplaćanjem doprinosa i drugih davanja proizveli gubitke i u zabludu doveli stotine zaposlenih koji neće imati penziju radi ovih utaja, Vlada FBiH je praktično legalizovala kriminal. Tako je Fadil Novalić ponovo dokazao svoju nesposobnost i opredijeljenost za sakrivanje nezakonitosti koje su počinili njegove stranačke kolege na pozicijama direktora. Poznavaoci prilika su ovakav scenario i očekivali.
Nije bilo logično, kažu upućeni, da Novalić dopusti da se utvrđuje odgovornost direktora i drugih odgovornih osoba u javnim preduzećima, kada su oni sve radili po uputama vodstva SDA. Tako je aboliran kriminal neizvršavanja poreskih i drugih obaveza vezanih za doprinose. Naravno, ona preduzeća i rukovodstva koja nisu bila pod kontrolom SDA ili koja na bilo koji način nisu učestvovala u njihovim političkim akcijama, odavno su pod udarom inspekcije i finansijske policije.
Time je Vlada FBiH, pored aboliranja kriminalnih radnji, proizvela pravnu nesigurnost građana. Sada je svima postalo jasno da se pod zaštitom SDA može raditi sve i da se bez ove zaštite ne smije raditi ništa! To je poruka vladavine bezakonja, kriminala i oligarhijske samovolje, koja nema ništa sa “evropskim putem“ za koji se, samo deklarativno, zalaže SDA i aktuelne strukture vlasti u BiH. Naravno, sa takvim načinom vladavine u našoj zemlji ne samo da nema ništa od “evropskog puta“, nego nema ni bilo kakve budućnosti za građane.

About Ekran

Check Also

pehar

„Vlaisavljevići“:o skandalu koji to nije, na sveučilištu kojega nema, u državii etničkim zajednicama kao privatnim dobrima

 Objavljujemo autorski tekst doktora Dražena Pehara koji predstavlja analizu javnog djelovanja bračnog para Vlaisavljević i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money