Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Balkanski barometar RCC-a za 2016: Građani traže radna mjesta!

Balkanski barometar RCC-a za 2016: Građani traže radna mjesta!

Vijeće za regionalnu saradnju danas će u Sarajevu predstaviti ovogodišnje izdanje Balkanskog barometra, godišnjeg istraživanja stavova, iskustava i mišljenja u ekonomijama obuhvaćim strategijom Vijeća pod nazivom “Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020), strategija za radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi.

Balkanski barometar je moćan alat u kome se rezimiraju viđenja šire javnosti, ali i poslovne zajednice o različitim pitanjima kojima se bavi strategija JIE 2020. Njime se pruža niz korisnih statističkih podataka o ekonomijama u jugoistočnoj Evropi (JIE), čime se omogućuje direktno poređenje s istraživanjem iz prethodne godine, a daje se i uvid koji može pomoći pri analiziranju glavnih makroekonomskih trendova u regionu s ciljem da se utvrde glavna pitanja i oblikuju buduće politike, saopćeno je iz RCC-a.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju danas će dati uvodne napomene vezane za Balkanski barometar nakon čega će Vladimir Gligorov, stručni konsultant GfK-a i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča, predstaviti glavne rezultate oba istraživanja.

I ako Balkanski barometar za 2016. godinu donosi nešto bolje vijesti o mišljenjima i očekivanjima, njime se ipak potvrđuje stanovište da su stopa nezaposlenosti i stanje privrede glavni razlozi za brigu šire javnosti u jugoistočnoj Evropi.

Korupcija je pitanje koje je dobilo na značaju u tom dijelu Evrope, te je na regionalnom nivou 27 posto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem reklo da je korupcija jedan od glavnih problema, što predstavlja veliku promjenu u odnosu na 15 posto onih koji su bili istog mišljenja u prethodnom istraživanju, navodi RCC.

Balkanski barometar, koji je prvi put objavljen 2015. godine, ispituje 7.000 građana i 1.400 preduzeća iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova*, Crne Gore, Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije o čitavom nizu različitih pitanja koja se bave političkim, socioekonomskim i poslovnim razvojem te razvojem investicione klime, infrastrukture, vladavine prava kao i drugim pomacima u regionu.

Ovogodišnje istraživanje je obuhvatilo i odabrane podatke o Moldaviji i Sloveniji, te na taj način dalo širi pregled regiona jugoistočne Evrope.

Balkanski barometar za 2016. godinu objavljen je u dva dijela, „Istraživanje javnog mnijenja“ koje se bavi stavovima građana i „Istraživanje privrednika“ u kome se rezimiraju mišljenja preduzeća. Publikacije su pripremljene i izrađene u saradnji Vijeća i GfK-a, a finansiralo ih je Vijeće za regionalnu saradnju.

Panel diskusija o razvoju u cjelini i tempu reformi na zapadnom Balkanu kao i o glavnim prioritetima kako ih vide građani i privredni subjekti iz regiona će biti dio skupa na kome će se predstaviti Balkanski barometar, a na kome će među panelistima biti predstavnici vlada, privatnog sektora, civilnog društva, te međunarodne i akademske zajednice.

 

Izvor:fokus

About Ekran

Check Also

600_1478099414mirvad_kuric

Glumac u ulozi ministra se oglasio

Mirvad Kurić, Radončićev kućni glumac se oglasio u povodu smjene Marijele Margete-Hašimbegović. Bolje bi bilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money