Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Tužilaštvo KS u raljama politike

Tužilaštvo KS u raljama politike

Da je sarajevsko Tužilaštvo oduvijek bilo dio politike koju vodi vladajuća SDA, svima je poznato. Ali da će se ova institucija pretvoriti u tužilačku batinu politike, nisu baš svi znali. Na žalost, pokazalo se da je upravo tako!

Nekoliko mjeseci nakon postavljanja Dalide Burzić na mjesto glavne tužiteljice, u javnosti su se pojavile informacije da je Burzićka na ovo mjesto došla preko političkih kuloara. Prema ovim infromacijama Burzićkin prijatelj, predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac, bio je glavni lobista za njeno postavljenje. Odluka je, prema informacijama koje su kružile, donesena u SDA i od tada je Dalida Burzić krenula u obraćun sa onima koji nisu po volji vladajuće stranke.

Problemi su postali vidljivi za širu javnost u predmetu (samo)ubistva Mahira Rakovca. Naravno, uprkos tome što je glavna tužiteljica na spektakularnoj press konferenciji objavila da nema riječi o ubistvu, u javnosti su ostala otvorenim mnoga pitanja. Prije svega, kako je Tužilaštvo moglo utvrditi da nije bilo seksualnog zlostavljanja, ukolio nije rađena obdukcija po ovom pitanju?

Ali pravi skandal i definitivna slika haosa u Tužilaštvu pokazuje se u slučaju stradanja Dženana Memića. Tužilaštvo je čak podnijelo i krivičnu prijavu, a da istraga nije bila završena u cjelini. Do danas je ostalo  nejasno zašto čuvena tužilica Dalida Burzić nije podnijela krivičnu prijavu i protiv policajca koji je “frizirao“ predmet. Isto tako je ostalo nejasno da li je glavna tužiteljica u prijateljskim odnosima sa roditeljima glavnog svjedoka u ovom predmetu i da li je i ona uticala na iskaze koji su dati …? Veliki je broj pitanja koja su i danas otvorena.

Pravi skandal je bio svjedoćenje Dalide Burzić pred Sudom BiH, u kojem je Burzićka sama priznala da, faktički, prenosi informacije svojim prijateljicama o predmetima koji se (ne)vode u Tužilaštvu kojim rukovodi. Vjerujemo da bi u normalnim zemljama nakon ovoga tužiteljica bila, u najmanju ruku, hitno suspendovana. Kod nas ne! Kod nas tužiteljica svu krivicu za katastrofalno bezbjednosno stanje u Sarajevu svaljuje na Vahida Ćosića, koji je, sasvim sigurno, značajno doprinio ovoj katastrofi, ali nipošto ne manje od Burzićke.

Čak i oni koji su sumnjali u infrmacije i mišljenja koja su se pojavila u medijima, danas smatraju da je Tužilaštvo KS politička organizacija, batina u rukama vladajuće stranke. Vrlo je zanimljiv čitav niz skandala koji su se desili, a na koje Tužilaštvo nikada nije reagiralo. Zanimljivo je i da reakcija nikada nije izostala kada su u pitanju politički neistomišljenici SDA. Na primjer, uprkos brojnim informacijama o kriminalnim radnjama u Rektoratu UNSA, koje su počinjene u posljednje četiri godine, Tužilaštvo je interes pokazalo samo za predmet na koji je prstom uprla kriminalizirana Vlada KS: gradnju sprata  Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Drugim riječima, Tužilaštvo je zanimao samo onaj predmet koji je zanimljiv u krugovima SDA.

Poznato je da u Sarajevu postji embargo na izgradnju Kampusa UNSA. Radi se o najskupljem prostoru za gradnju u državi, koji se u interesnim krugovima najjače stranke želi pretvoriti u poslovno-stambeni kompleks. Zato je u Kampusu nemoguće dobiti dozvolu ni za gradnju trafike, a kamoli sprata zgrade koji danas služi za izvođenje nastave na Elektrotehničkom fakultetu. Direktivu koja nezvanično postoji i dolazi iz SDA, usudili su se prekršiti dekan i profesori koji nisu iz krugova ove stranke. Rezultat je vrlo istrajno traganje Tužilaštva za elementima krivičnog djela, koje, evidentno, ne postoji. Ali zato postoji dovoljno razloga da se misli kako je Dalida Burzić svojim dolaskom od Tužilaštva zaista napravila političku policiju SDA. Ima i drugih slučajeva koji navode na ovakvo razmišljanje, kao i potvrđivanje da je dolazak glavne tužiteljice bio potpuno poitički režiran.

Slučaj Dženana Memića, koji  je još daleko od epiloga i o kojem se već govori u kontekstu režiranja cijele “istrage“, mogao bi pokazati svu perfidnost današnjeg funkcioniranja Tužilaštva KS. Pogibije dvaju studentica u bestijalnoj jurnjavi jednog kriminalca kroz grad, kao i stalna stradanja građana Sarajeva, govore da Tužilaštvo ne radi svoj posao. Istovremeno, time je jasno da svoj posao ne radi ni Vlada KS, kao ni policija, koja je odavno već samo u službi zaštite političara. Mora se postaviti pitanje: kada će doći vrijeme da se ovi politički izvršioci uklone sa vlasti, za dobro svih građana?!

 

About Ekran

Check Also

news-2014-oktobar-univerzitet_zenica_

Novi skandal na bh univerzitetima: Diktatura Memnune Hasanice na FF UNZE

Nakon višemjesečnog istraživanja i provjeravanja informacija koje smo dobili od naših suradnika iz Rektorata Univerziteta …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money