Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ima li kraja redukciji vode u glavnom gradu BiH?

Ima li kraja redukciji vode u glavnom gradu BiH?

Realnost glavnog grada Bosne i Hercegovine u noćnim satima 21. stoljeća su redukcije vode. Građani ogorčeni, ali džaba im nerviranje. Dotrajalost vodovodne mreže glavni je uzrok ispaštanja. Ima li kraja kanisterima?

 Ima kraja, ali se još ne nazire, budući da je iza nas – kako kažu iz Vodovoda – dvadeset godina nemara, neulaganja i neodržavanja. U rekonstrukciju vodovodne mreže stare pola stoljeća konačno se krenulo.

“Zaista je jako neprijatno kada u 12 sati naveče otvorite slavinu, a tu nema vode. Građani se s pravom žale. Ne tražim nikakvo opravdanje što se tiče Vodovoda za ovo, ali ovim putem molim za neko strpljenje”, istakao je Kenan Đipa iz KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Najviše su pogođeni građani Sarajeva koji žive na potezu između Dolac Malte i Baščaršije, a nestašicu vode gotovo svako veče osjete i stanovnici naselja Dobrinja. Ovo je za Sarajlije problem već izvijestan period, koji im, kako tvrde, zaista remeti najosnovnije potrebe.

S druge pak strane, dugovanja stanovnika Kantona Sarajevo za vodu dosežu visoka 64,9 miliona maraka, od čega čak 56,6 miliona Vodovodu duguju fizička lica.

U međuvremenu pojavio se novi problem. Iz Udruženja građana Eko akcija, povodom Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o vodama KS, pitaju se – hoće li interesi lobija biti važniji od pitke vode za stanovnike Sarajeva? Kažu, bez javne rasprave smanjuju se granice vodozaštitne zone.

Kad dopustite ulazak graditelja u zonu, onda sa njima neminovno dolaze i razna onečišćenja, teški metali, fekalne materije, pesticidi, herbicidi – trista čuda. Ovaj naš podzemni rezervoar koji jeste relativno zaštićen nije taj tip rezervoara gdje je to zakopano duboko ispod nekakve geologija koja neće propuštati ništa”, komentarisao je Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Kantonalna skupština prijedlog je ipak izglasala. No, unatoč tome, javna rasprava još nije posve isključena. Problemi se gomilaju, građani izrevoltirani – negoduju, ali i strahuju. I ponovno se isto pitaju – ima li kraja?

(Izvor: N1)

About Ekran

Check Also

news-2014-oktobar-univerzitet_zenica_

Novi skandal na bh univerzitetima: Diktatura Memnune Hasanice na FF UNZE

Nakon višemjesečnog istraživanja i provjeravanja informacija koje smo dobili od naših suradnika iz Rektorata Univerziteta …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money