Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Potvrđeno pisanje Ekrana: Da li je Bosna Sema stajala iza Marjanovića ?

Potvrđeno pisanje Ekrana: Da li je Bosna Sema stajala iza Marjanovića ?

Nakon što je izabran za rektora Univerziteta Burch, Damir Marjanović je ponovo došao u žižu interesovanja istraživačkog novinarstva. Prije svega, imajući u vidu činjenicu da iza ovog univerziteta stoje gulenovske organizacije koje su usmjerene na rušenje i destabilizaciju društvenih sistema. Nije li takva destabilizacija od ovih organizacija prisutna i u BiH.

Prema onome što je svojevremeno izjavio bivši ministar Selmir Kaplan, Bosna sema i slične organizacije koje je organizirao Fetullah Gulen, usmjerene su na uvlačenje svojih ljudi u državne institucije i subverzivno djelovanje koje državne strukture počinje da paralizira. Tom prilikom je Kaplan spominjao profesore univerziteta koji su za prijevod samo jedne knjige dobijali i po 100 000 km.

Nakon što je Damir Marjanović postao rektor univerziteta koji, prema našim informacijama, kontroliraju gulenovske firme, postavlja se pitanje: da li je iza Marjanovićevog uništavanja obrazovanja u Kantonu Sarajevo, stajao Fetullah Gulen, odnosno Bosna Sema organizacija? Nije li previše koincidencije u onome što je učinio Damir Marjanović svojevremeno kao ministar obrazovanja i činjenici da je danas baš on rektor jednog privatnog univerziteta, koji je u vlasništvu firme za koju se vezuje Gulen.

A Marjanović je učinio puno! Prije svega, doveo je u Rektorat Muharema Avdispahića na način bez presedana. Prema informacijama do kojih smo došli i Avdispahić se vezuje za Iranske i gulenovske krugove u BiH. Potom je Marjanović napravio katastrofalan Zakon o visokom obrazovanju, ne uvažavajući primjedbe koje su dolazile sa fakulteta UNSA. Istovremeno, u Ministarstvo obrazovanja je instalirao kontraverznog prosvjetnog inspektora Sifeta Kukuruza, uprkos činjenici da je njegov prethodnik Emir Suljagić poništio konkurs putem kojeg je zaposlen Kukuruz. Prema informacijama do kojih je došao Ekran i Kukuruz se spominje kao osoba povezana za klerikalnim krugovima u BiH. Marjanović je sredstva iz budžeta davao Studentskom parlamentu, koji je ista koristio u privatne svrhe. Tadašnji ministar je podržavao pravljenje spiskova nepodobnih profesora na UNSA i dodjeljivao sredstva nelegalnom Rektoratu UNSA, koja su korištena u interesima pojedinaca koji su upravljali njjma. Naravno, njegove reakcije na kriminalne radnje koje su rađene u Rektoratu, nisu ni postojale. U isto vrijeme, ukinuo je sredstva namijenjena organizaciji međunarodnih naučnih skupova i istraživačkom radu.

Brojna su (ne)djela kojim je Damir Marjanović svojevremeno otpočeo uništavanje obrazovanja u KS. Zahvaljujući onome što je on uradio, današnjem ministru Elviru Kazazoviću, popularnom Cvaji, nije teško nastaviti sa uništavanjem onoga što je preostalo.  Nama ostaje samo da se pitamo: da li je iza svega što je radio Damir Marjanović, stajala nečija namjera da se uništi obrazovanje i javni univerzitet, kako bi Burch škole i Univerzitet uspostavili punu kontrolu nad ovom oblašću? Pitanje ima više ozbiljnosti kada se imaju u vidu informacije da i čuveni premijer KS Elmedin Dino Konaković, pripada krugu političara koji se vezuju za bivšeg ministra spoljnih poslova Republike Turske Davutoglua, koji je, opet, u vezi sa Gulenom. Nije li previše toga što se slaže u ovoj slagalici?

 

About Ekran

Check Also

pehar

„Vlaisavljevići“:o skandalu koji to nije, na sveučilištu kojega nema, u državii etničkim zajednicama kao privatnim dobrima

 Objavljujemo autorski tekst doktora Dražena Pehara koji predstavlja analizu javnog djelovanja bračnog para Vlaisavljević i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money