Home / VIJESTI / Obećavajuća terapija u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Obećavajuća terapija u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Testovi na miševima sa simptomima nalik Parkinsonovoj bolesti pokazuju kako takva terapija ublažava simptome bolesti.

Naučnici kažu da je ova studija koja je objavljena u časopisu Nature Biotechnology, obećavajuća, ali ističu da je istraživanje u ranoj fazi. Moraju provjeriti da li je tretman siguran i mogu li ćelije funkcionirati kao neuroni koji proizvode dopamin, a koji su uništeni u Parkinsonovoj bolesti.

Oboljelima od Parkinsove bolesti nedostaje dopamina, jer su neke od moždanih ćelija koje ga proizvode odumrle. Nije poznato šta uništava ćelije, ali taj gubitak izaziva tremor i poteškoće u kretanju. Ljekari oboljelima propisuju lijekove koji ublažavaju simptome, ali bolest je još uvijek neizlječiva.

Zbog toga naučnici traže način da nadomjeste oštećene neurone transplantacijom novih zdravih neurona u mozak. Međutim, međunarodni tim istraživača koji radi najnovije istraživanje pokušava otkriti mogu li zadatke uništenih neurona preuzeti druge ćelije u mozgu.

About Ekran

Check Also

pehar

„Vlaisavljevići“:o skandalu koji to nije, na sveučilištu kojega nema, u državii etničkim zajednicama kao privatnim dobrima

 Objavljujemo autorski tekst doktora Dražena Pehara koji predstavlja analizu javnog djelovanja bračnog para Vlaisavljević i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money