Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Afera Filozofski fakultet u mreži korupcije

Afera Filozofski fakultet u mreži korupcije

Istraživanje koruptivnog udoktoravanja Sanje Vlaisavljević na Filozofskom fakultetu odvelo nas je dalje nego smo i očekivali. Pokazalo se da supruga Uge (ex Jugoslav) Vlaisavljević, inače profesora na Filozofskom fakultetu, nije jedina kojoj je praktično poklonjen doktorat. Posljednje informacije koje smo dobili od našeg čitaoca, međutim, upozorile su nas da “akademski kriminal” možda nije i jedini kriminal koji se uspješno provodi na ovom Fakultetu.

Početne informacije koje su nam proslijeđene, upućivale su na nejasnoće oko tendera provođenih na Fakultetu. Prošlogodišnje iznenadno krečenje prostorija Fakulteta, koje je ovu instituciju koštalo više desetina hiljada maraka, navodno je obavljeno preko firme čiji je vlasnik prijatelj dekana Saliha Foče. Nije bilo jasno zašto se sve odjednom radi i to sa sredstvima Fakulteta. Isto tako, o utrošku ovih sredstava nije bilo obaviješteno Ministarstvo. Novac je jednostavno potrošen kako je potrošen i sve se odvijalo na vrlo čudan način.

Prema informacijama do kojih smo došli, provođenje tendera kao i “akcija krečenje”, inicirana je od dekana Saliha Foče. Njenu realizaciju, međutim, nadzirao je i usmjeravao drugi dio upravljačkog dvojca – prodekan Nijaz Ibrulj. Sve je bilo obavljeno strogo konspirativno, tako da niko nije imao informacije zašto se to sve radi i koji je cilj trošenja novca koji ionako nije budžetski dat. Ono što smo uspjeli saznati, najvjerovatnije da je jedini cilj bio ostvarivanje koristi za firmu koja je izvodila radove i pojedince koji su bili umiješani u realizaciju ove, u pravom smislu, kampanje. Zaposlenim je rečeno da Fakultet već godinama nije krečen i da je to neophodno sada uraditi. Bilo je, također, veoma čudno da je krečen samo jedan dio Fakulteta. Ipak, sve je provedeno bez pitanja i traženja “suvišnih” informacija.

Baš kao i u slučaju sigurnosne opreme. Ovdje su stvari išle malo komplikovanije. Prije svega, na tender se javilo nekoliko agencija za zaštitu i nabavku opreme. Pobjednik je bio Sector security iz Banja Luke. Naši izvori kažu da je ova firma ponudila nenormalne uslove, samo da bi dobila tender. Tako je, recimo, odziv na popravku kvarova naveden u roku od 24 sata, što je i fizički nemoguće.

Kako god, pobjedila je firma koja je bila preferirana. Nakon “osvajanja” tendera, ista firma poslove koje je dobila ustupa UNILAB firmi iz Sarajeva, koja i završava nabavku i montažu opreme u iznosu od oko 50 000 km. Prema informacijama do kojih smo došli, ponovo je cijeli postupak nabavke i realizacije tendera provodio Nijaz Ibrulj, a u navedenom iznosu stvorena je “rupa” od oko desetak hiljada maraka, koja je nestala u realizaciji. Kako?

Navodno je postavljena oprema slabija od one navedene u specifikaciji. Tako su kamere koje su postavljene, kao i protivpožarni alarmi navedeni po jednoj cijeni, a koštali su znatno manje. Oprema je i dalje vrlo dobrog kvaliteta, a bez kontrole stručnog lica nije moguće utvrditi razliku kojom je napravljen prostor za finansijsku dobit onoga ko je o ovome sve znao. Način na koji je sve provedeno ne ostavlja puno prostora za otkrivanje podvale. I ako je u slučaju krečenja i bilo onih koji su sumnjali u neke stvari, ovdje niko ništa nije mogao ni posumnati.

Sumnje postoje i u brojna zaposlenja na Filozofskom fakultetu. Niko nije znao kako i zašto su se pojavljivali novi zaposlenici, samo su procurile informacije o rodbinskim odnosima koji su stajali kao “podloga” ovim zaposlenjima. Nakon provjere informacija vezanih za kadrovsku politiku koju vode Fočo i Ibrulj, ali i astronomska primanja ovog dvojca, Ekran će objaviti nove skandalozne informacije ove afere.

 

 

About Ekran

Check Also

sve-na-struju-u-svedskoj

Švedska: Otvorena prva cesta koja puni baterije električnih vozila

Prva elektrificirana cesta koja može puniti baterije električnih automobila i kamiona otvorena je u Švedskoj. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money