Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Adamović: Optužnica Tužilaštva zasnovana na pretpostavkama

Adamović: Optužnica Tužilaštva zasnovana na pretpostavkama

Održano je prvo ročište po tužbi kantonalnog Tužilaštva KS vezanoj za navodna krivična djela počinjena u cilju obnove zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Nevjerovatno je da je sudija Husein Dedalić, predsjednik sudskog vijeća u ovom sporu, hladno izjavio da još uvijek nije ni pročirao optužnicu! Ne možemo se ne zapitati kako može suditi po optužnici koju nije ni pročitao!

Ipak, početak suđenja nije obilježio ovaj skandal, nego izjava jednog od najkompetentnijih bh advokata Vlade Adamovića. On je izjavio da se optužnica Tužilaštva temelji isključivo na pretpostavkama, podsjećajući da se u sudskom sporu može suditi isključivo o djelima, nikako o pretpostavkama da je neko nešto želio učiniti. Tako je branitelj profesora Irfana Turkovića sažeto i vrlo precizno odredio problem ove tužbe. I ostali advokati se slažu sa ovom konstatacijom, naglašavajući da je potrebno što prije odbaciti optužnicu, kako bi bili izbjegnuti novi troškovi, koje će na kraju snositi država Bosna i Hercegovina.

Sve u svemu, ovaj sudski spor, odnosno optužnica na kojoj se zasniva, obiluje nedoumicama. Sljedeće ročište će vjerovatno odgovoriti na neke od njih. Na primjer, kako je moguće da stručni savjetnik, odnosno sekretar Ministarstva obrazovanja Ljiljana Prelčec, kao osoba čiji je posao da upozorava na provođenje zakonitosti, sada biva svjedok Tužilaštva. Ne implicira li ovakva činjenica montažu cijelog procesa u režiji Tužilaštva? Isto tako je nevjerovatno da advokat Spaho, jedini koji je u ovom slučaju zaradio novac na aktivnostima obilježenim kao krivično djelo, također ne biva optužen, nego se pojavljuje u svojstvu svjedoka. Vrlo čudno, čini nam se, ali će sudski postupak pokazari o čemu se radi.

U svakom slučaju, nije čudno da tužiteljici Burzić smetaju svi koji postavljaju logična pitanja u ovom i drugim predmetima. A pitanje koje do danas ostaje bez odgovora jeste: šta je bio osnov za brutalno hapšenje sarajevskih profesora i ko će snositi odgovornost ukoliko se pokaže da je ova brutalnost bila ne samo nepotrebno, što se već danas vidi, nego i zakonski neosnovana? Ttužiteljica KS na ova i ovakva pitanja ne odgovara, mada bi trebala i morala po obavezi javnosti. Ali, Dalida Burzić, izgleda, odgovara samo na pitanja koja joj se dopadaju i koja sama postavlja.

 

About Ekran

Check Also

smiley_

Vježba za promijenu raspoloženja

Možda će vas iznenaditi, ali vaš mozak vam ne pomaže kada vam je potrebno dobro …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money