Home / VIJESTI / SVIJET / Na prodaju kolekcija Einsteinovih pisama

Na prodaju kolekcija Einsteinovih pisama

Kolekcija pisama njemačkog naučnika Alberta Einsteina u kojima je pisao o svojim viđenjima religije, makartizmu u SAD (praksi iznošenja optužbi za nelojalnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanja dokaza) i Izraelu biće ponuđena na aukciji 20. juna.

Pet originalnih pisama, napisanih u periodu od 1951. do 1954. godine, otkrivaju duhovitu i osjetljivu stranu velikog naučnika. Adresovana su na kvantnog fizičara Davida Boma, Einsteinovog kolegu koji je 1951. godne pobjegao iz SAD u Brazil pošto je u vrijeme makartizma odbio da svjedoči o svojim vezama s komunistima.

Početna cijena jednog od požutjelih dokumenata, s potpisom i reljefnim pečatom poznatog naučnika, iznosi 8.000 dolara, ali se procjenjuje da će biti prodat za dvostruko veću sumu. Procjenjuje se da će kolekcija Einsteinovih pisama dostići vrijednost od preko 20.000 dolara.

“Ako je Bog stvorio svijet, njegova osnovna briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas”, napisao je Einstein u pismu upućenom svom prijatelju 1954. godine, godinu dana prije smrti.

About Ekran

Check Also

smiley_

Vježba za promijenu raspoloženja

Možda će vas iznenaditi, ali vaš mozak vam ne pomaže kada vam je potrebno dobro …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money