Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Lešinari kvaziakademske zajednice

Lešinari kvaziakademske zajednice

Ljudi vole reći kako u BiH ima dobrih ljudi, valjda im je lakše živjeti u laži i preživjeti pored toliko neljudi. Lešinarenje u akademskim krugovima nije neobično,  štaviše, širi se i postaje sve uobičajenija pojava. Tako postaje normalnim da čim se objavi da neki profesor ili profesorica nisu više među živima, ima onih koji odmah traže preraspored časova.  To su iskusili kolege i kolegice kada je preminula prof. Alma Granov, prof. Dubravko Lovrenović i evo sad i prof. Alisa Mahmutović. Tek što je objavljeno da je preminula i dan kada će biti obavljen posljednji ispraćaj, Sulejman Lisičić, (kvazi)univerzitetski (kvazi)profesor iz (kvazi)univerzitetskog Travnika, prema informacijama pouzdanog izvora, pitao je: „Hoće li biti za mene kakvih časova u Zenici,  ja sam izgubio neke časove kad je ona došla?“

Takva bešćutnost je sigurno nešto što ne ide uz lik univerzitetskog profesora, koji još predaje “humanističke discipline”. U normalnim zemljama neko poput Lisičića nakon ovakvog neljudskog ispada ne bi mogao više biti ni portir na institucijama na kojim predaje. A ovaj (kvazi)profesor predaje na Edukacijskom fakultetu po falšu čuvenog Univerziteta u Travniku. Kakav profesor, takav i Univerzitet, a sasvim sigurno i Fakultet. Uostalom, javnosti je to poznato po fabrikovanju diploma sa ove institucije.

Inače, ko ne zna lik i djelo ovog (kvazi)univerzitetskog (kvazi)profesora koji je do sada uspio dokazati jedino to da u znanstvenom smislu ni o čemu ne zna ništa, pri čemu je ništa malo da opišete njegovo neznanje, s obzirom na to gdje i šta radi, odnosno šta bi trebao raditi. Sulejman Lisičić je, prema mišljenju kompetentnih osoba koje su nas kontaktirale, veliki nepoznavatelj svih lingvističkih disciplina, od fonetike do sintakse, lingvističkih škola i pravaca. Doktorirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao lažni bošnjački disident, a stvarna neznalica i manipulator. Zato se kada dobije predmet koji treba da predaje, prema našim izvorima sa Univerziteta u Travniku, često zaputi u Studentsku službu Edukacijskog fakulteta ne bi li nekako saznao šta uopće treba predavati na određenim predmetima. Inače, spisak imena i prezimena u Bošnjaka je neka znanstvena disciplina, koju valjda samo podržavaju veliki univerzitetski centri kakav je Travnik.

Ali Sulejman Lisičić, kao i neki drugi, kvaziprofesori na spomenutom Fakultetu, onoliko koliko ne znaju discipline koje predaju, itekako dobro znaju studentima prepričavati kako su im zgodne asistenstice u mini suknjama i dobro upamtiti koja im suknja najbolje stoji. Ne zna (vjerovatno) Sulejman Lisičić šta je seksizam, možda ne zna ni šta je fašizam, ali, prema našim izvorima, zna vrijeđat studente na nacionalnoj, vjerskoj i rodnoj osnovi. To mu na znastvenoj ustanovi u Travniku niko ne zamjera, kao pusti ga, čovjek je star i slično… Takva je to, valjda, ustanova. Tamo, očigledno, može sve.

Eto, puštali smo ih svih ovih godina, i evo sad možemo da im zahvalimo za neljudskost, nehumanost i koliko još takvih osobina. Puštali smo i dobili smo to što smo i zaslužili. Zaslužili smo da Sulejman Lisičić i slični mogu i smiju kružiti kao lešinari nad još nesahranjenim tijelima drugih profesora i profesorica.

Događaj koji su nam opisali naši izvori, pogođeni nehumanošću koja je tako bešćutno prikazana, samo je slika stanja visokog obrazovanja u BiH. Dovoljno je pogledati kako se diplome stiču i ko su sve profesori na univerzitetima, pa je sve jasno. Kako saznajemo, među univerzitetskim profesorima, pa čak i u rektoratima univerziteta je bilo i psihičkih bolesnika. Ali to, očigledno, nekome odgovara. Nekome u vladajućim strukturama i nekome ko ne želi da znanje bude princip vrednovanja u bh društvu. Stoga je sasvim razumljivo da u BiH danas visoko obrazovanje, uz pravosuđe i zdravstvo predstavlja najzagađenije društveno područje. Zašto je to tako, pokazuje i primjer ponašanja jednog kvaziprofesora na kvazifakultetu.

 

About Ekran

Check Also

covic(35)

Pavičić vratio počasni doktorat zbog Čovića

Da je i Sveučilište u Zagrebu podleglo politici i oboljelo od virusa neznanja, najbolje govori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money