Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Međunarodni rejting UNSA i dalje u padu

Međunarodni rejting UNSA i dalje u padu

Nova Webomatriksova rang lista svjetskih univerziteta, izašla 31. 7. ove godine, pokazuje da je Univerzitet u Sarajevu i dalje u vrtoglavom padu. UNSA je pao za više od stotinu mjesta i sada je na 2002. poziciji univerziteta. Simbolično je da se novi pad UNSA desio upravo na dan kada je čuveni premijer Vlade KS Elmedin Dino Konaković skupa sa instruktorom ronjenja Elvirom Kazazovićem popularnim Cvajom, rušio javni univerzitet donoseći novi Zakon o visokom obrazovanju. Kako su neobrazovani sportaši rušili Univerzitet, tako je i padao njegov međunarodni rejting.

Nema sumnje da je strmoglavi pad UNSA direktno vezan za stanje koje je na ovoj instituciji kreirano dolaskom nelegalnog rektora Muharema Avdispahića. Avdispahić je, podsjetimo se, na čelo UNSA došao političkom odlukom SDA, koju je srčano proveo upravo Elmedin Dino Konaković.

Da li je slučajno da Avdispahić po svom dolasku, uz pomoć Faruka Mekića (SDA) i Uge Vlaisavljevića (ASDA, HDZBiH) prvo što čini onemogućava međunarodne projekte na ovoj instituciji. Međunarodni projekti Erasmus+ programa (nekada Tenous), velika su međunarodna referenca univerziteta i prilika za izgradnju obrazovne i istraživačke infrastrukture. To je, vjerovatno po političkom nalogu, propali rektor Avdispahić uspješno uspio uništiti, ukidajuć i R&D centar, koji je godišnje na UNSA donosio nekoliko projekata. Uništenje razvojno-istraživačkih potencijala, značilo je i direktno gubljenje međunarodnog kredibiliteta. UNSA stoga promptno propada za više od 1000 mjesta na međunarodnim listama i svrstava se u rang nekvalitetnih, nižerazrednih univerziteta.

Istovremeno, tadašnje rukovodstvo sve čini da onemogući i istraživački rad profesora, umjesto lista izvrsnosti formiraju se liste nepodobnih, a sve međunarodne konferencije koje je UNSA nekada organizirao i podržavao, bivaju onemogućene. Sredstva dobijena od FMON odlaze ko zna gdje, a u konačnom rezultati su ravni nuli. Takav Univerzitet podržavao je tadašnji zastupnik Elmedin Dino Konaković, kao i svita plaćenih turbo-intelektualaca poput Envera Kazaza, Damira Marjanovića, Dževada Hođića i drugih sličnih.

Rezultat svega je ono što imamo danas – UNSA je izgubio međunarodni kredibilitet. Velike napore ulaže novo rukovodstvo da bi se stvari vratile na nekadašnje pozicije, ali to je nemoguće bez podrške Vlade KS. A te podrške ne samo da nema, nego je već svima jasno da novim zakonskim rješenjima UNSA sigurno propada! Nije rečeno da će se ova institucija ugasiti, ali je sigurno da će biti osiromašena i u istraživačkom i međunarodnom smislu potpuno uništena. Vlada KS i zastupnici u Skupštini su isključivi krivci za to.

Zato sadašnje porinuće UNSA i obrazovanja u cjelini treba adresirati na Vladu KS i čuvenog premijera Elvedina Dinu Konakovića, inače čudo bh obrazovanja. Novo propadanje UNSA samo je dokaz da nikakve kozmetičke promjene, kakve je svojevremeno uvodio Muharem Avdispahić, ne mogu popraviti stanje. Za izlaz iz postojeće situacije neophodno je prepustiti da stvari vode oni koji imaju znanje, a ne oni koji viškom glasova u skupštini i manjkom pameti u glavi upravljaju današnjim obrazovnim procesima.

 

About Ekran

Check Also

covic(35)

Pavičić vratio počasni doktorat zbog Čovića

Da je i Sveučilište u Zagrebu podleglo politici i oboljelo od virusa neznanja, najbolje govori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money