Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nove informacije afere “udoktoravanje Sanje Vlaisavljević”

Nove informacije afere “udoktoravanje Sanje Vlaisavljević”

Afera udoktoravanja Sanje Vlaisavljević dobija nove oblike. Naime, najveći skandal u historiji Filozofskog fakulteta ovih dana se otkriva u činjenici da gospođa direktorica kulture dijaloga i samoprozvana heroina, kako Ekran saznaje, još uvijek nije dobila potvrdu o udoktoravanju. Kako je to moguće?

Razlog za ovu bizarnu okolnost je u tome što dotična donedavno nije imala potvrde o odbranjenim seminarskim radovima i drugim obavezama koje su uslov da bi se uopće pristupilo odbrani doktorata. Ova činjenica samo dodatno potvrđuje informacije o lažiranju ispita u režiji kolega supružnika bizarne direktorice i svojevrsnog akademskog kriminala u kojem je gospođi Vlaisavljević omogućeno da stekne titulu, o kojoj je kao neuspješna studentica Pravnog fakulteta, Akademije scenskih umjetnosti i (do rata) Filozofskog fakulteta mogla samo sanjati.

Stoga je Vlaisavljevićka morala ovih dana posjećivati Fakultet i od suprugovih kolega sakupljati potpise za seminarske radove koje niko ne zna da su branjeni i dolaske na ispite koje niko nije registrirao. Udoktoravanje Sanje Vlaisavljević time dobija još jednu potvrdu da javnost na Filozofskom fakultetu nema nikakvu važnost, a zakonitost još manje. Prema informacijama koje smo dobili od naših izvora, procedura udoktoravanja je tako bahato provedena, da nisu ispoštovane čak ni neke osnovne obaveze, za koje udoktorena realno nije ni trebala imati poteškoće, budući da je sve obavljano u režiji supruga Uge (ex Jugoslav), koji je navodno organizirao i ispite i potpisivanje seminarskih radova i sve što je bilo potrebno.

Sanja Vlaisavljević je jedinstven primjer korupcije i nepotizma, slučaj koji je u potpunosti stvar javnosti i dokaz da u BiH postoje povlaštene grupe koje mogu sve. Gospođa samozvana heroina je zaista mogla ono što niko nije i ne može uraditi na UNSA. Barem nama nije poznato da može. Budući da je fokus našeg istraživačkog rada jednim dijelom usmjeren na Univerzitet, teško da bi nam drugi, makar i približan skandal ovome mogao promaći.

Postavlja se, međutim, pitanje, zašto se tek sada odvija proces administriranja udoktoravanja? Kako istraživački tim Ekran.ba saznaje od naših izvora, razlog tome je zapošljavanje sramotne doktorice Vlaisavljević. Ovih dana se čak i suprug bizarne doktorice žalio kako je sve oko zaposlenja njegove najdraže “propalo zbog loših ljudi”, odnosno zbog ljudi takvih “kakvi su”. Kao što je Ekran već pisao, sve je bilo pripremljeno da početkom ove godine Filozofski fakultet u Sarajevu dobije docenticu sociologije koja, kao i njen suprug, ne zna čak ni osnovnu sociološku razliku između nacije i naroda. Naravno, njoj to nije ni bilo potrebno s obzirom na način na koj je stekla zvanje doktora, odnosno doktorice.

Kako je ova akcija propala, navode naši izvori, Ugo Vlaisavljević se angažirao na pravljenju novog scenarija zaposlenja najdraže. On je obećao zaposlenje kćerke jednog dekana UNSA, kojim bi kompenzirao zaposlenje svoje supruge na fakultetu na kojem gazduje ovaj dekan. Naši izvori navode da je gospodin suprug već preduzeo sve aktivnosti da se ovaj “projekat” realizira. U tom smislu svoje učešće je uzeo i skandalozni akademik Muhamed Filipović, koji je intervenirao kod dekana Saliha Foče, inače mentora bizarne direktorice, da ne pravi nikakve smetnje oko zapošljavanja kćerke dekana koji treba zaposliti najskandalozniju doktoranticu u historiji Filozofskog fakulteta.

Ukoliko se naše informacije pokažu tačnim, ovim bi bilo zatvoreno kolo korupcije vezano za Filozofski fakultet. Sama činjenica da neko ko je doktorirao tek nekoliko mjeseci nakon doktorata dobija potpise za potvrde i uvjerenja, dovoljno govori o tome da je postupak udoktoravanja Sanje Vlaisavljević ne samo skandalozan, nego moguće i kriminalan akt.

Tome u prilog govore i stručne primjedbe dostavljene prije udoktoravanja supruge profesora na odsjeku na kojem je dotična udoktorena. Iz primjedbi je jasno vidljivo da su one takve prirode da iz osnova dovode u pitanje skandalozni doktorat. Naravno, na iznesene primjedbe nije bilo odgovora, niti kontraargumentacije, a kako će je i biti kada se one, jednim dijelom, odnose na antihumanistički karakter kvazidoktorata. Imajući u vidu da Filozofski fakultet ima zakonsku obavezu humanističke orijentacije u radu, jasno je da je s te strane ovaj skandalozni tekst i nezakonit akt.

Konačno, zaista se mora postaviti pitanje šta u ovom slučaju radi Tužilaštvo KS? Otvoreno, pred očima javnosti, dodjeljuje se nekome titula koju ne zaslužuje ni formalno ni sadržajno, namješta se zaposlenje i krše sve odrednice ne samo pravila fakulteta i akademskog ponašanja, nego na kraju i zakona. I isto Tužilaštvo koje hapsi zbog namještanja zapošljavanja i lažnih sastanaka sa kojih nema čak ni originalnog zapisnika, žmiri na sve to. Jesmo li došli do stanja u kojem je korupcija i političko upravljanje sudstvom već dovela do toga da je legitimno da neko odgovara za ista djela za koja je neko drugi nagrađivan?

Novi detalji udoktoravanja Sanje Vlaisavljevići i besramna šutnja nadležnih institucija upućuju na ovakav zaključak. Nevjerovatno je da se svi čudimo čitavim familijama koje rade u pojedinim institucijama, a kada se objavljuju informacije o onome što tek treba da se desi (kao u slučaju udoktoravanja), svi šute na to. Nerad pravosudnih institucija i njihova politička dirigiranost, sasvim sigurno doprinose apatiji u društvu i rapidnom propadanju svih vrijednosti na kojim savremena društva počivaju.

 

 

 

Istraživački tim Ekran.ba

 

About Ekran

Check Also

sudjenje_memic_muriz_rsa17

Ljubo i Bekrija Seferović slobodni – Muriz Memić: Dalida Burzić je kriminalac

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu u predmetu stradanja Dženana Memića : Ljubo i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money