Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / BiH među zemljama s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca

BiH među zemljama s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca

Prema dostupnim podacima, broj umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova u Federaciji BiH je veći od 50 posto od ukupnog broja umrlih, i ima tendenciju rasta. BiH spada u red evropskih zemalja s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova.

Bolesti srca i moždani udar vodeći su svjetski uzroci smrti koji odnose 17,5 miliona života svake godine, podaci su Svjetske kardiološke federacije koja je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca 29. septembra.

Uspjeh Svjetskog dana srca ovisi o produktivnosti organizacija iz cijelog svijeta u širenju svijesti o svjetskom ubojici broj jedan i mogućnosti da se najmanje 80 posto prijevremenih smrti od srčanožilnih i kardiovaskularnih bolesti može izbjeći.

Visoki indeks tjelesne mase na prvom je mjestu među rizičnim faktorima koji doprinose ukupnom teretu oboljenja za kardiovaskularne bolesti, a značajno doprinosi teretu obolijevanja od dijabetesa i ostalih nezaraznih oboljenja. Slijedi visoki unos soli te premalo svježeg voća i povrća, pokazali su rezultati Studije o globalnom teretu bolesti u 2013. godini.

 

About Ekran

Check Also

pehar

„Vlaisavljevići“:o skandalu koji to nije, na sveučilištu kojega nema, u državii etničkim zajednicama kao privatnim dobrima

 Objavljujemo autorski tekst doktora Dražena Pehara koji predstavlja analizu javnog djelovanja bračnog para Vlaisavljević i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money