Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Godišnja press konferencija Građanskog saveza

Godišnja press konferencija Građanskog saveza

Godišnja press konferencija Građanskog saveza, održane 28. 12. 2017. u prostorijama stranke sa početkom u 12,00, bile je večim dijelom posvećena stanju u Kantonu Sarajevo. Kako je rekao potpredsjednik stranke prof. dr. Samir Arnautović, Sarajevo nije samo “kantonalna zajednica“, kako je očigledno vidi Vlada KS, nego i glavni grad Bosne i Hercegovine. Danas Sarajevo na sve liči, izuzev na glavn grad jedne evropske države. Isključivi krivac za takvo stanje je vlast koju čine SDA i SBB, ali i opozicija koja je u nevjerovatnoj simbiozi sa najgorom vlašću u povijesti naše zemlje.
Da je to tako, može se vidjeti već po osnovnim stvarima vezanim za kvalitet života. Javni gradski saobraćaj ne funkcionira, grad je zapušten i prljav, isključenja vode su i dalje svakodnevnost sarajlija, zagađenje zraka ovisi samo i isključivo od meteoroloških prilika jer Vlada KS nije ništa učinila da se stanje popravi, sigurnost građana je stvar volje kriminalaca i vlast ništa ne čini da se stanje popravi. Porazno je da se članovi Vlade KS javno hvale prijateljstvom sa “licima sa potjernica“. Na sve to opozicija uopće ne reagira, nekritikuje vlast i ne daje prijedloge za rješenja.
Evidentni raspad zdravstvenog sustava, ne zabrinjava ni vlast ni opoziciju. Premijer se hvali povečanjima plaća ljekarima, a zaboravlja reči da su ljekari u Sarajevu najbjednije plaćeni u cijeloj Evropi, naravno izuzimajući samo druge krajeve BiH u kojim su etničke politike na vlasti. Obrazovanje je doslovno uništeno, a pored aktuelne vlasti u uništavanju obrazovanja su svesrdno sudjelovali i danas istaknuti članovi opozicionih stranaka SDP i NS. U kulturnom smislu Sarajevo nije nikada bilo u goroj situaciji. Građani Sarajeva ozbiljne kulturne događaje međunarodnog značaja mogu vidjeti samo na televiziji, a o nekada redovnim koncertima svjetskih imena i ozbiljnim predstavama u Narodnom pozorištu danas mogu samo sanjati.
Arnautović je istakao da za ovakvo stanje svu odgovornost ne može snositi samo vlast, nego i opozicija. Ne postoji niti jedna ozbiljna skupštinska inicijativa opozicije, oko koje su se mogle okupiti sve građanske stranke i sa jasnim usmjerenjima artikulirati svoje zajedničko djelovanje. Umjesto toga, tek rijetko su se pojavljivala slabašna saopćenja u kojima je vlast kurtoazno kritikovana. Interesi pojedinaca u opoziciji danas su, očigledno, dobro zadovoljeni od strane vladajućih SDA i SBB i oni nemaju potrebe djelovati u pravcu promjene stanja u glavnom gtadu BiH.
Godina koju u nedjelju dočekujemo, izborna je godina. Iz Građanskog saveza poručuju građanima da su oni jedina snaga koja može promijeniti sadašnje očajno stanje u kojem se Sarajevo nalazi. Zato uz novogodišnje čestitke, poručuju građanima da izađu na izbore, glasaju za radikalne promjene i konačno odluče prestati biti taocima neznanja, korupcije i kriminala.

About Ekran

Check Also

sudjenje_memic_muriz_rsa17

Ljubo i Bekrija Seferović slobodni – Muriz Memić: Dalida Burzić je kriminalac

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu u predmetu stradanja Dženana Memića : Ljubo i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money