Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Tužilaštvo KS: Umjesto krivične prijave, posao od 250 000 KM

Tužilaštvo KS: Umjesto krivične prijave, posao od 250 000 KM

Ovih dana je izašla u javnost zanimljiva informacija vezana za Tužilaštvo KS. Naime, četiri mjeseca se niko od građevinskih firmi nije javio na poziv za izgradnju novog potkrovlja zgrade Tužilaštva KS. Nakon tri tendera, nije dostavljena niti jedna ponuda. Nakon toga, Tužilaštvo se odlučuje da direktnim putem nađe izvođača i našlo je! Spas je bio u poduzetnom Murizu Aliću i firmi njegovog sina Dine Alića Nova gradnja.
Ništa nije sporno, izuzev što je porodica Alić poznata po nelegalnoj gradnji u Vogošći i nelegalnoj izgradnji azila za pse u Prači. Kako navodi portal Žurnal, upravo Kantonalno tužilaštvo već tri godine vodi istragu protiv Muriza Alića i njegove firme Murai komerc zbog privrednog kriminala! Umjesto krivične prijave kao rezultata ove istrage, Tužilaštvo sklapa ugovor sa drugom porodičnom firmom! Valjda je to u skladu sa dosadašnjom politikom Tužilaštva KS?!
Da stvar bude još sumnjivija, zbog nezakonitih poslova čišćenja ostataka Ledene dvorane u Zetri, na spisku optuženih u ovom predmetu nisu se našli Alići, mada su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u izmosu od 10 000 km. Čini nam se da je ovaj metod korišten i u slučaju Farmaceutskog fakulteta, kada je za višemilionsk kriminal optužen samo – šef računovodstva! Koji su kriteriji po kojim za isto djelo Tužilaštvo nekog optužuje i hapsi, a drugom daje poslove, vjerovatno će se pokazati u budućnosti.
Kruna svega je činjenica da, prema izvještaju UIO od 1. 12. 2017., firma Murai komerc duguje čak 312 779 km za PDV, što takođe Dalidi Burzić nije smetalo da porodičnoj firmi Nova gradnje da posao vrijedan četvrtinu miliona km. Ne treba posebno ni spominjati da krivične prijave protiv Alića nikada nisu podignute, kao i da je preko “projekta” azila za pse Muriz Alić direktno povezan sa Vladom KS. U javnosti su se već pojavljivale informacije da je neformalni naredbodavac Tužilaštvu – Vlada KS. Treba li reći da iza takve koncepcije, prema ovim informacijama, stoje politički krugovi moći iz SDA i SBB.
Slučaj gradnje potkrovlja Tužilaštva ne može da ne pobudi sumnje u rad Tužilaštva. Takve sumnje, uostalom, odavno postoje. Hapšenja univerzitetskih profesora i sklapanje ugovora sa sumnjivim firmama, odnosno porodičnim biznisima, odavno su predmet polujavnih priča o pravnom nasilju koje Tužilaštvo vrši nad građanima u korist nekih nepoznatih interesa. Da li je rad Tužilaštva u Sarajevu slika pravosuđa po želji vladajućih oligarhija?
Na to bi mogli da upućuju neki predmeti, poput onog koji se vodi u slučaju Farmaceutskog i  Elektrotehničkog fakulteta. Dok su na jednoj strani optuženi svi koji su željeli napraviti Elektrotehnički fakultet i Hotel Hilton, na drugoj strani nije optužen niko, ama baš niko od odgovornih na Farmaceutskom fakultetu. Slika rada Tužilaštva data je i u okončanoj optužnici protiv advokata Balijagića. Nakon što je cijeli predmet pao i nakon što su prethodno (na kantonalnom sudu!) osuđeni oslobođeni, niko nije odgovarao za nanošenje štete optuženim, ali i društvu! A sva odgovornost je na Tužilaštvu, koje žmiri na neke, slobodni smo laički reći, kriminalne radnje, a lomi kičmu na nekim radnjama od kojih, kako se pokazuje u procesu, nije bilo ni protivpravne koristi, ni imovinske štete, izuzev po optužene.
Odavno je već svima jasno da pravosuđe u BiH predstavlja rak-ranu društva i generira negativnosti svih vrsta. Zloupotrebe funkcija u pravosuđu su karakteristične samo za totalitarna društva. Slučaj porodičnog biznisa Alić i izgradnje potkrovlja Tužilaštva, uz druge slučajeve o kojima smo pisali, čini nam se kao primjer nedosljednosti u vođenju Tužilaštva KS. Ostaje u zraku pitanje: zašto neko treba da odgovara i ispašta i za ono što nije uradio, a neko ne odgovara za očit kriminal koji je počinio?

About Ekran

Check Also

sudjenje_memic_muriz_rsa17

Ljubo i Bekrija Seferović slobodni – Muriz Memić: Dalida Burzić je kriminalac

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu u predmetu stradanja Dženana Memića : Ljubo i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money