Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Afere sa izvozom iz BiH pokazuju…

Afere sa izvozom iz BiH pokazuju…

Afera sa izvozom jabuka iz BiH u Rusiju, nije jedina “izvozna afera” naše “privrede i poljoprivrede”. Zapravo bi se moglo reći da ono što BiH najuspješnije izvozi u posljednje vrijeme jesu afere. Turska prijeti sankcijama, govore posljednje informacije, zbog sumnjivog izvoza brašna. Ovaj izvoz je višestruko uvećan, toliko da, s obzirom na bh kapacitete, otvara objektivne sumnje u cijelu priču o izvozu.
Prema neslužbenim podacima, neke firme u BiH uvoze brašno iz zemalja sa kojima naša zemlja ima povlastice, isto brašno prepakuju i plasiraju kao bh proizvod na tursko tržište. Ovakav odnos “privrednika” dalekosežno ugrožava izvoz iz BiH. Naravno, inspekcijski organi, kao i u slučaju izvoza jabuka, ne rade svoj posao. Sve se u konačnom završava na švercu.
Uzrok “izvoza afera” iz BiH nesumnjivo treba tražiti u aktuelnoj vlasti. Kriminalizirana, korumpirana i nedemokratska vlast u BiH je proizvela takav ambijent u kojem više niko ništa ne radi. Na cijeni u našem društvu su kriminalci i smitljivci svih vrsta. Rezultat toga je da prilike za izvoz bivaju upropaštene kriminalnim ponašanjem naših izvoznika. U konačnom, ogromnu štetu trpe pravi privrdnici i građani.
Vjerujemo da se nakon svih posljednjih afera neće ništa dogoditi. Ne vjerujemo da će biti kažnjeni inspektori koji su davali saglasnost na prepakirane jabuke i druge proizvode, jer su oni sasvim  sigurno dobro uvezani sa aktuelnom vlašću. Zato će ceh ove i ovakve vlasti platiti građani i privrednici orjentirani na proizvodnju, a ne prevare. Dok ne shvate da glasanjem za ovakvu vlast sami sebi štete, očigledno promjena neće biti.

About Ekran

Check Also

covic(35)

Pavičić vratio počasni doktorat zbog Čovića

Da je i Sveučilište u Zagrebu podleglo politici i oboljelo od virusa neznanja, najbolje govori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money