Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Nova Webomatricsova ranking lista univerziteta

Nova Webomatricsova ranking lista univerziteta

Nova svjetska ranking lista univerziteta, koju pravi Webomatrics organizacija, samo pokazuje ono na što Ekran već godinama upozorava. Univerziteti u BiH su u statusu obrazovnog otpada! Ekran je jedini portal koji upozorava na to da je znanje i visoko obrazovanje glavna poluga razvoja društva i da BiH bez ove poluge nikada neće izaći iz zaostalosti u kojoj se nalazi. Upozoravali smo i upozoravamo na katastrofalnu obrazovnu politiku, ali vlast se, uprkos brojnim argumentima, nije osvrtala na to. Univerziteti su postali političke škole iz kojih je znanje protjerano,a podobnost uspostavljena kao glavni kriteiji. Kako izgleda nova “ranking lista”.
I dalje je “najbolji” Univerzitet u Sarajevu. On se nalazi na 2039. mjestu i u odnosu na proteklu listu pao je za 37 mjesta. Eksperti koje smo konsultirali pišući tekstove o UNSA upozoravali su da se sunovrat i propast Univerziteta koja je učinjena nelegalnim postavljanjem, a potom i djelovanje, Muharema Avdispahića, može izbjeći samo i isključivo ozbiljnom i kompetentnom obrazovnom politikom u Kantonu Sarajevo. Ono što su Avdispahić, Vlaisavljević i Mekić uradili sa UNSA više se ne može popravljati kozmetičkim promjenama, nego se rješenja moraju tražiti kroz obrazovni sistem. Budući da obrazovnim sistemom u Sarajevu upravlja jedan fiskulturnik, sasvim je sigurno da od kvalutetnih promjena ne može biti ništa. Na žalost, nova Webomatricsova lista to samo potvrđuje! Univerzitet u Sarajevu nastavlja da tone!
A da je to tako, pokazuje i činjenica da se na drugom mjestu liste nalazi jedan privatni univerzitet International University of Sarajevo. Da ne bude zabune, ne radi se o Ganićevom Sarajevo School of Science and Technology, nego o turskom univerzitetu, koji je, očigledno, nadmašio državne univerzitete i nalazi se u stalnom “usponu”. A o kakvom se “usponu” radi, najbolje pokazuju informacije koje govore da se na ovom univerzitetu od doktoranata naprosto otima novac, bez davanja bilo kakvog istraživačkog, obrazovnog i znanstvenog kvaliteta. Položaj IUS, da ne bi bilo zabune, prema našim informacijama, samo je dokaz nekvaliteta kompletnog visokog obrazovanja, nipošto “napretka” IUS.
Treći iz BiH na ovoj listi je Univerzitet u Tuzli, koji se nalazi na 3480. mjestu. Katastrofalno stanje na UNTZ je rezultat rektorovanja današnjeg direktora Državne agencije za kvalitet u visokom obrazovanju Envera Halilovića. Po staroj SDA-SBB političkoj praksi, nakon što je upropastio UNTZ Halilović je unaprijeđen i sada upropaštava visoko obrazovanje u cjelini. Dokaz za to je da nije uspio akreditirati Agenciju i time se svrstao ispod ranga agencija u regionu, koje su odreda akreditirane! UNTZ trenutno karakterizira stanje propadanja, koje je obilježeno brojnim aferama, korupcijom, nepotizmom, pa čak i kriminalom.
Četvrti na ovoj listi je Univerzitet u Banjoj Luci, a peto Sveučilište u Mostaru. Šesti je Univerzitet u Zenici, koji je izborom Damira Kukića na mjesto rektora doživio drastično porinuće. Čak i u našim okvirima teško da UNZE može zadovoljiti i elementarne kriterije znanstvenog kvaliteta. Uostalom, univerzitet na čijem se čelu nalazi neko čija je magistarska radnja pod sumnjom i ko o znanosti ima pojma koliko i bilo koji novinar, sasvim sigurno može samo padati.
Sve u svemu, može se slobodno reći da u BiH, gledajući iz perspektive Evrope, ne postoji visoko obrazovanje. Ono što sada imamo, najlošije je u regionu i može se porediti jedino sa stanjem na Kosovu. Ukoliko se zna da se samo prvih 700 univerziteta sa ove liste smatraju ozbiljnim univerzitetima, mislimo da će našim čitateljima biti dovoljno da dobiju sliku stanja u kojem se nalazimo.

About Ekran

Check Also

covic(35)

Pavičić vratio počasni doktorat zbog Čovića

Da je i Sveučilište u Zagrebu podleglo politici i oboljelo od virusa neznanja, najbolje govori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money