Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kazaz i Vlaisavljević pred Etičkim odborom

Kazaz i Vlaisavljević pred Etičkim odborom

Na Facebook grupi pod nazivom “Kazaz napolje”, objavljeno je da Filozofski fakultet u Sarajevu konačno ima Etički odbor koji će morati procesuirati besprimjerno ponašanje profesora Envera Kazaza. Ovaj etički odbor sačinjavaju Namir Karahalilović, Snježana Šušnjara, Amira Sadiković, Edina Spahić-Šagolj i Ajla Demiragić, svi profesori Filozofskog fakulteta. Vrlo je interesantno da Etički odbor, koji je formirao novi dekan Muhamed Dželilović, izuzev profesora Karahalilovića, nema redovnih profesora! Ne treba biti previše pametan i zaključiti da je već time procesuiranje redovnih profesora poput Envera Kazaza dovedeno u pitanje. Kako neko ko je u nižem zvanju, ko još nije prošao sve akademske izbore, može donositi odluke o onima koji to jesu? I još važnije pitanje: koliko će takvi članovi etičkog odbora biti samostalni u svom odlučivanju.
Kada se ima u vidu da već mjesecima postoji i prijava protiv Uge Vlaisavljevića, koji je onemogućavao rad cijelog jednog odsjeka, ovo je pitanje još važnije. Za razliku od Kazaza koji trenutno ima podršku “samo” Fahrudina Radončića i Nermina Nikšića, Ugo Vlaisavljević je već godinama zaštičen trojcem nacionalista: Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem i Draganom Čovićem. Kako akademski procesuirati dvojac profesora koji imaju takvu političku zaštitu? I to od strane docenata i vanrednih profesora? Odgovor je vrlo jednostavan: nikako!
Prema informacijama do kojih je Ekran došao, najmanje jedna osoba Odbora, koji je imenovao dekan Dželilović, je bila u ozbiljnim poslovnim vezama sa bračnim parom Vlaisavljević i sasvim sigurno neće ništa učiniti protiv besprimjernog i psihički labilnog profesora FF. Prema našim informacijama, već mjesecima je sakrivena prijava kojom se traži provjera podataka o liječenju Uge Vlaisavljevića na psihijatrijskim klinikama. Ova provjera je i zakonska obaveza, koju rukovodstvo Fakulteta nije ispunilo, kao ni nadležno Ministarstvo, koje kao zakonopredlagač u slučaju Vlaisavljevića ne želi ispoštovati vlastiti Zakon o VO. Kako onda da taj Zakon provede komisija mlađih profesora, koja u svojim redovima ima i one koji su poslovni partneri i kućni prijatelji jednog od incidentnih profesora?
Javnosti je malo poznato da je incident Uge Vlaisavljevića neuporedivo teži od huliganskog ponašanja Envera Kazaza. Vlaisavljević je mjesecima onemogućavao rad Odsjeka za filozofiju, nastojeći raznim pritiscima izdejstvovati posao za svoju kriminalno udoktorenu suprugu Sanju. On se nije libio javno vrijeđati kolege, derati se na njih i prijetiti im. Sve je kulminiralo kada je skoro fizički nasrnuo na jednog od profesora. Da bi sve bilo još drastično gore, on je objavio da se konsultira u tužilaštvima, gdje je i podnosio lažne prijave protiv kolega.
Takvo ponašanje, o kojem ćemo posebno pisati nakon što provjerimo sve informacije do kojih smo došli, profesori na FF pripisuju navodnoj dijagnozi “paranoidne šizofrenije”, zbog koje je Vlaisavljević osamdesetih godina proteklog stoljeća bio klinički hospitaliziran. Informacije o tome imaju svi, ali niko ništa ne preduzima. Kako da to učini komisija relativno neiskusnih profesorica i profesora? Očigledno nikako! Valjda je zato ta komisija i formirana u sastavu u kojem je formirana.
Prema informacijama sa FF Kazaz i Vlaisavljević već godinama maltretiraju i studente i kolege. I sve bez ikakvih posljedica. Oni su ujedno bili i javna podrška jedan drugome, nekada i udruženo napadajući one koji politički neodgovaraju i intelektualno daleko nadilaze bezuzorni dvojac. Sada, kada je njihovo uličarsko ponašanje eskaliralo i kada je konačno postalo stvar javnosti, pokušava se zataškati ne samo huliganstvo ovih profesora, nego čak i činjenice o navodnoj psihičkoj bolesti jednog od njih. I sve to uz pomoć Ministarstva obrazovanja KS i tužilaštava u kojim se Vlaisavljević “savjetuje” i koja promptno reagiraju po anonimnim prijavama protiv njegovih omraženih kolega. Nije li previše očito da ovako ispoljeni primitivizam u akademskoj instituciji ne može biti bez zaštite najprizemnije politike i centara moći? I nije li konačno došlo do (ne)svijesti nadležnih da je propadanje UNSA direktno vezano za ponašanje ovakvih besprizornih profesora?
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

pehar

„Vlaisavljevići“:o skandalu koji to nije, na sveučilištu kojega nema, u državii etničkim zajednicama kao privatnim dobrima

 Objavljujemo autorski tekst doktora Dražena Pehara koji predstavlja analizu javnog djelovanja bračnog para Vlaisavljević i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money