Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Svi malograđanski snobovi na jednom (crvenom) tepihu!

Svi malograđanski snobovi na jednom (crvenom) tepihu!

Počinje novi Sarajevo film festival, parada malograđanštine, snobizma, neukusa, neznanja i Sarajevu svojstvenog primitivizma! Počinje nova privatna zabava Mire Purivatre i njegove familije, finansirana budžetskim novcem! Da bi se ove godine održao SFF, ukinuta su skoro sva druga ozbiljnija kulturna i znanstvena dešavanja. Bilo je potrebno obezbijediti pare Miri da može da se sa svojom ekipom bahati Sarajevom.
Podsjetimo se, ranijih godina je Purivatra organizirao i helikopterska putovanja do Dubrovnika sa holivudskim zvijezdama. Partyji u Dubrovniku i drugim primorskim destinacijama bili su redovita pojava. Plaćanje regionalnim televizijama za objavljivanje informacija o SFF u centralnim informativnim emisijama bilo je dio normalne budžetske potrošnje sa ciljem stvaranja svjetskog događaja od jedne provincijske zabave. Holivudske zvijezde su bile izdašno plaćane za svoje dolaske u Sarajevo, kojih se samo par dana nakon toga nisu mogle ni sjetiti (slučaj Robert De Niro)! Miro je obilato trošio budžetski novac, jer su sve ove glamurozne predstave sa gorkim okusom primitivizma i malograđanštine bile plaćane iz budžeta države i državnih preduzeća!
Budući da je corona pandemija u mnogo čemu umanjila budžetske prilive, ove godine su vlasti odlučile srezati sva druga davanja za kulturu i znanosti i skoro sav novac usmjeriti prema SFF. Sjetimo se samo bijednog saopćenja Vlade KS prilikom uskraćivanja sredstava za održavanje Jazz festa! Tada su Forto, Avdić i Konaković objašnjavali kako se radilo o “administrativnoj grešci“, potom kako Jazz fest nije opravdao sredstva koja je ranije dobijao, nema šta nisu izmišljali. Sredstva su, međutim, u maksimalnom kapacitetu dali za SFF! Postavljamo javno pitanje: kada je to Purivatra opravdao stotine miliona koje je pročerdao proteklih godina?! Zašto se i za SFF nije primijenio princip “pravdanja sredstava“?!
Odgovor je vrlo jasan: ono što prošlu i sadašnju vlast KS čini identičnom jeste primitivizam, koji se ispoljava pojavom na “crvenom tepihu“! Zato će građani i ove godine imati priliku da vide jedinstvo primitivizma protekle i sadašnje vlasti! Konakovići i Izetbegovići će biti skupa na “crvenom tepihu“ i tu će biti kao rod najrođeniji! Malograđanština, snobizam, primitivizam, neukus … to su nadstranačke, nadpolitičke i nadnacionalne kategorije koje objedinjuju sve vlasti u BiH. Imat ćemo priliku vidjeti jedinstvo tog neukusa i obezduhovljenosti tokom ovog (kao i prethodnih) SFF. Za sve ove godine, SFF nije uspio postati samoodrživ događaj, a uložene su desetine miliona u njega. Nije ni trebao da postane takvim, jer Purivatra i njegovo društvo nisu u stanju ništa proizvesti, ali su veoma sposobni, poput najgorih parazita, raskošno živjeti na grbači građana. Demonstrirat će to i ove godine.
Da ne bi bilo kako bez osnova sve kritikujemo što se tiče SFF, moramo reči da će se ove godine desiti i nešto što ima smisla i značaja. Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije. Nije rečeno koliko je budžetskog novca Purivatra dodijelio Wendersu da bi ovaj primio njegovu provincijsku nagradu, ali nema sumnje da se radi o iznosu od više hiljada eura. Wenders je ipak svjetsko rediteljsko ime, čiji je suradnik bio i Peter Handke, ali to u ovom slučaju nije važno za sarajevski snobizam. Važno je da se lažni giganti iz provincije vide na “crvenom tepihu“, na kojem dokazuju da su i oni “svjetski a domaći“ i da su i oni u stanju da budu dio “svjetskih događanja“, kao što Purivatra decenijama, izdašno trošeći budžetski novac, ubjeđuje domaće provincijalce u važnost SFF! Wenders je samo pokriće i lažni dokaz te “svjetskosti“, koja je plaćena novcem građana i ukidanjem skoro svih drugih kulturnih i znanstvenih događanja u Sarajevu.
Da ne bi bilo nejasno: filmski festival u Sarajevu je nešto što treba glavnom gradu BiH, ali ne po cijenu gušenja cijelog kulturnog, umjetničkog i znanstvenog života! U realnim okvirima lokalnog, ili regionalnog događaja, on bi imao smisla, ali u okvirima stvaranja lažnog “svjetskog festivala“ sa “svjetskim promocijama“ i svjetskim zvijezdama, SFF je parazit koji uništava kulturni život u BiH i malograđanštinu i neukus nastoji promovirati kao civilizacijsku vrijednost.

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money