Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Farsa na filmskom platnu!

Farsa na filmskom platnu!

Reditelj filma “Bato“, Mirza Pašić, je želio napraviti omaž jednom od najznačajnijih bh reditelja Bahrudinu Bati Čengiću. Barem tako svoj uradak predstavlja reditelj Pašić, koji je u svom djelu na licemjeran način pljunuo u lice upravo Bati Čengiću! O čemu se radi?

Dokumentarac “Bato“ je biografska priča o jednom od najbolji bh. reditelja Bati Čengiću i njegovom veoma značajnom filmskom opusu. Film prati njegov profesionalni život od dokumentarnih početaka do igranih filmova koji su prikazivani i koji su osvajali nagrade po festivalima širom svijeta. U dokumentarcu se govori i o okolnostima u kojima se živjelo i radilo u ex-Jugoslaviji 50-ih godina, cenzuri i zabranjivanju filmova koji su kritikovali sistem, predratnom vremenu s početka devedesetih, o vremenu opsade Sarajeva i snimanju u to vrijeme, o životu i nalaženju sredstava za film poslije rata… Upravo segment cenzura je ono u čemu je Pašić pljunuo u lice Čengiću!

Jedan od glavnih cenzora Čengićevog filma bio je Arif Tanović! Prijeratni profesor Filozofskog fakulteta, akademik, ali prije i iznad svega, komunistički apartčik i poslušnik koji je u svojstvu cenzora komisija za ocjenu podobnosti zabranjivao filmove, knjige, muziku i sve što nije odgovaralo komunističkom režimu. Bato Čengić je bio žrtva njegovih zabrana.

O Arifu Tanoviću knjigu hvalospjeva napisao je Ugo Vlaisavljevi, predstavljajući Tanovića izrazom demokratske i moderne misli u BiH. Kao i sve drugo što je Vlaisavljević pisao i ova knjiga je falsifikat. On je od jednog cenzora, napravio demokratu!

Kakve to veze ima sa filmom “Bato“? U filmu o Bati Čengiću i njegovim ostvarenjima između ostalih govore Abdulah Sidran i Senadin Musabegović, dvojac koji je govorio hvalospjeve i o Ugi Vlaisavljeviću, a time i o Čengićevom cenzoru Tanoviću! Kako u filmu koji želi pokazati Čengića žrtvom komunističke cenzure mogu govoriti dvojica koji na sva usta hvale one koji su bili sluge istih cenzora?! Mogu samo i jedino ukoliko taj film stoji na nekritičkim osvrtima i uvidima koji nemaju relevanciju i koji se svode na najobičniju apologiju!

Čengić je, kažu to svi koji ga znaju, bio veliki protivnik apologeta svih vrsta i iz dna duše se borio kao apologije kao načina društvenog djelovanja. Sada reditelj filma o njemu dovodi dvojicu apologeta i neznalica da govore upravo o čovjeku koji je bio ne samo protivnik apologije, nego i žrtva cenzura onoga o kojem je apologije pisao onaj čiji su apologete Sidran (u manjoj mjeri) i Musabegović (bez ikakve mjere)!Nije li to dokaz da je ovakvim površnim i neznalačkim pristupom Mirza Pašić pljunuo po sred lica upravo Bati Čengiću, kojem je želio napraviti omaž?!

Istraživački tim

Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …