Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Grlom u jagode uz rizik zdravlja djece – to može samo Naida Hota-Muminović!

Grlom u jagode uz rizik zdravlja djece – to može samo Naida Hota-Muminović!

Naida Hota-Muminović je primjer nekompetentnosti i NiPotizma u Vladi KS. Osrednja nastavnica i agda-ministrica, bez ikakvih priprema je ušla u fazu vraćanja učenika u škole. “Iduće sedmice imat ćemo finalne konsultacije s Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom saobraćaja. Potom u srijedu slijedi radno-konsultativni sastanak s predstavnicima direktora, oba sindikata i Vijeća roditelja KS. Povratak učenika u školske klupe je prioritet i baziran je na preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Škole moraju biti otvorene, a zadnje se zatvaraju u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša. Mi smo spremni za sve scenarije”, izjavila je kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović.
Naravno, u već ustaljenom postupku Vlade KS, ministrica nije obezbijedila preduvjete da bi ovakva odluka mogla biti, bez opasnosti po zdravlje učenika i uposlenika, realizirana. Ministrica i njeni kompanjoni iz Vlade KS nisu obezbijedili cijepljenje nastavnika i roditelja, nisu napravili ni planove za realizaciju nastave u uvjetima pandemije, kao ni rezervni scenario za efikasnu realizaciju nastavnih obaveza, ali je Konakovićeva ministrica čvrsto odlučila da se škole otvore. Naravno i da su obezbijedili cijepljenje uposlenika u školama i roditelja, to opet ne bi značilo i ne bi smijelo značiti da su oni obavezni pristupiti cijepljenju. Previše je nepoznanica u vezi sa vakcinama koje kolaju svijetom, da bi građani bili obavezni slijepo pristupiti cijepljenju. Međutim agda-ministrica nije bila u stanju obezbijediti čak ni mogućnost da oni koji žele to i učine, ali tvrdokorno i sumanuto insistira na obavezi početka nastave u školama. Očigledno, početak školske godine će biti obilježen lošom pripremom i krajnjom neizvjesnošću.
Ovakav scenario za početak školske godine samo je nastavak nekompetentnog i politikantskog vođenja obrazovanja u KS. Sjetimo se samo skandala sa postavljanjem direktora Škole za tekstil, kožu i dizajn Behudina Rovčanina. Ministrica je u potpunosti zataškala Rovčaninovo privatiziranje škole i stavljanje školskih kapaciteta u svrhu realizacije privatnih projekata direktorove uposlenice i prijateljice Alme Ahmethodžić. Podsjetimo se, Ahmethodžić je u cilju sticanja vlastite materijalne koristi, prema informacijama dobijenim od izvora portala Ekran.ba, resurse škole stavila u funkciju projekata koje je vodila u interesu stranih organizacija i vlastitom interesu, manipulirajući čak i sa učenicima. Rovčanin je dopustio da se koriste resursi Škole bez naknade, a Ahmethodžić je za to bila još i dodatno plaćana iz dva izvora. Navodno, razlozi za to se nalaze u bliskim odnosima direktora i profesorice, što samo po sebi nema nikakve negativne konsekvence, ukoliko ne nanosi štetu instituciji. Ministrica Hota-Muminović iz političkih razloga (Rovčanin se približio NiP), ali i “zemljačkog porijekla“ direktora Rovčanina, nije reagirala na navode koje je bilo veoma lako provjeriti i sa kojim je, prema našim informacijama, bila upoznata.
Na isti način kako se odnosila prema sumnjivim rabotama u procesu obnavljanja mandata Behudinu Rovčaninu, Hota-Muminović se odnosi i prema pandemiji. Nju ne zanimaju posljedice po učenike i obrazovni sistem, nego isključivo zadovoljenje stranačkih prohtjeva i “vizija“ čuvenog Elmedina Dine Konakovića. Rezultate takvog odnosa ćemo moći vidjeti do kraja ove godine! Nadamo se da Hota-Muminović svojim neznanjem neće ugroziti zdravlje građana KS, posebno učenika i uposlenika škola.
 
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Lubenica po običaju – drsko i glupo!

Nermin Nikšić, popularni Lubenica, oktroirani premijer i predsjednik SDP BiH, pohvalio se da je razgovarao …