Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Vranić privatizirao zdravstvo KS!

Vranić privatizirao zdravstvo KS!

Šta se dešava u zdravstvu KS, niko tačno ne zna. Ono što se zna jeste da je ministar zdravlja KS Haris Vranić svoju suprugu Melisu Mesihović-Vranić zaposlio u J. U. Apoteke Sarajevo. Čitatelji s pravom mogu zaključiti da je gospođa ministarka u rodbinskim odnosima sa ranijim ministrom Rusmirom Mesihovićem Šankom, poznatom po tome što je dolaskom pandemije on otišao i građane ostavio bez zdravstvene zaštite od COVID-19. Nema sumnje da je ova veza po bračnoj liniji ujedno i veza kontinuiteta nezakonitosti u zdravstvu KS. Gospođa Mesihović-Vranić je primljena u stalni radni odnos, mada, kako navodi naš izvor, njene kvalifikacije govore da ona ima veoma malo veze sa farmacijom.
Nije to i jedini slučaj zapošljavanja u zdravstvenom, odnosno farmaceutskom sektoru. Naši izvori iz Ministarstva zdravlja KS govore o tome da se zaposlenje u ovoj oblasti dobija nakon razgovora u “4 oka“ sa ministrom. Prema navodima naših izvora, pandemija je iskorištena kao prilika za sumnjiva zapošljavanja u zdravstvenom sektoru. Sva zaposlenja bila su pod paskom ministra Harisa Vranića, navode naši izvori.
Masovna imunizacija u Sarajevu je propala upravo radi toga jer Vranić uopće nije vodio računa o informiranju građana, niti o organiziranju vakcinacije. Umjesto da se bavi imunizacijom, Vranić se bavio zapošljavanjima. Tako je, bez ozbiljnih referenci, u komisiju za lijekove KS postavljena Una Suljić. Osoba vrlo skromnih stručnih kapaciteta, koja izgledom više podsjeća na hostese nego na ozbiljnog farmaceuta, kao predsjednica kantonalne komisije je dovedena u poziciju da odlučuje o izuzetno bitnim pitanjima za zdravlje građana. Komisija kojom predsjedava stručno potkapacitirana osoba, vrši validaciju A i B liste lijekova, kojim se odlučuje šta građani mogu dobiti na recept, bez plaćanja, a šta ne.
Da stvar bude gora, Una Suljić je prema našim informacijama trgovački putnik jedne farmaceutske kompanije, odnosno direktno je povezana sa prodajom lijekova! Takvu osobu, stručno potkapacitiranu, ali interesno vezanu za određene farmaceutske kompanije, Vranić postavlja u poziciju da odlučuje o listama lijekova za KS! Nije li jasno da se ovdje potencijalno radi o korupciji? Kada se zna da su farmaceutske kompanije spremne dati veliki novac da bi se njihovi proizvodi našli na listama lijekova koje plaćaju kantoni, onda je jasno da je u slučaju Une Suljić “sve na svom mjestu“ u pogledu pretpostavki za korupciju.
Uz sve to, Damiru Marjanoviću je kao “skupštinski plijen“ dato da postavlja Upravni odbor i direktore Apoteka Sarajevo! Budući da se Marjanović u više navrata već potvrdio kao sklon nezakonitostima, posebno to ovjerivši nezakonitim zapošljavanjem supruge Katarine Andrić-Marjanović i da sve manje ima sumnje da se radi o subverzivnom elementu koji djeluje portiv bh društva, nije li jasno da oblast zdravstva KS treba biti posebnim predmetom pažnje nadležnih institucija. Očigledno, dok je Vranić dizao hajku na Sebiju Izetbegović, sam je vrlo vjerovatno kreirao brojne nezakonitosti i mogućnosti za koruptivne radnje. Nije li krajnje vrijeme da nadležne institucije ispitaju djelovanje zdravstvenih ustanova, posebno farmaceutskih, u KS?! Moglo bi biti da Vranić izrazito glupim izjavama u stvari pokriva izuzetno nečasna djela.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Režim “trojke” je rigidniji od režima SDA!

Danas u Sarajevu, pod režimom “trojke”, ima mnogo manje tolerancije nego je bilo u vrijeme …