Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kome smeta Emir Kadrić i Studentski centar?

Kome smeta Emir Kadrić i Studentski centar?

Već mjesecima traje kampanja Maria Vukasovića, zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo, koja je usmjerena na rušenje direktora JU Studentski centar Emira Kadrića. Postavlja se pitanje zašto jedan prilično nekompetentni skupštinski zastupnik ima interes da ruši direktora jedne od rijetkih javnih ustanova u Kantonu koja pozitivno posluje!? Pitanje je interesantnije, kada se zna da isti ovaj zastupnik, kao i svi ostali u Skupštini KS, nije reagirao na nezakonito prevođenje Univerziteta u Sarajevu u vjerske institucije, lopovluk u Rektoratu UNSA, katastrofalan rad Tužilaštva i policije, kriminal u KCUS … Ništa od toga nije bilo interesantno Vukasoviću, jedino rad JU Studentski centar, odnosno direktora Emira Kadrića.
Istražujući ovu temu, naši suradnici su došli do nevjerovatnih podataka, koji se kriju od javnosti. Zahvaljujući latifistanskim medijima, plasiraju se netačne informacije, koje krajnji cilj imaju uklanjanje Kadrića sa pozicije direktora i destabiliziranje Centra. Ekran je došao do dokumenata u kojima studenti studentskih domova i sindikat JU Studentski centar daju bezrezervnu podršku Kadriću i negiraju navode manipulatora Vukasovića. Naravno, ovi se dokumenti sakrivaju od očiju javnosti i netačni navodi Vukasovića, koji su već pali u vodu, predstavljaju se kao jedina “strana medalje“ u ovoj priči.
U svojoj drugoj reakciji na, kako oni kažu, spinovanje Mara Vukasovića, studentska organizacija ističe nesebičnu podršku Emira Kadrića rješavanju problema koji su stvoreni upravo neradom Vlade KS, odnosno Skupštine u kojoj Vukasović sjedi. Studenti taksativno nabrajaju neke stavke poboljšanja studentskog smještaja u studentskim domovima koje su dobijene isključivo zahvaljujući menadžmentu institucije, a uprkos Vladi KS koja bi trebala da se brine o studentskom smještaju. Naravno, i studenti se pitaju čemu ovo spinovanje od strane jednog zastupnika?!
Na isti način regirali su i iz Samostalnog sindikata JU Studentski centar. Akt koji su poslali nadležnim institucijama, pored rukovodstva Sindikata, potpisuju i skoro svi uposleni u ovoj ustanovi. Uposlenici se također pitaju šta je razlog, kako oni kažu, “smetljarenja“ Maria Vukasovića, pozivajući istog da dođe na sjednicu Sindikata i iznese svoje navode. Sindikalisti navode da Vukasović manipulira navodima inspektora i svjesno iznosi neistine vezane za JU Studentski centar. Naravno, Vukasović se nije pojavio na sjednici, niti je smio pogledati u oči radnicima, ali je zato nastavio sa spinovanjima i podršci objavljivanju neistina o ovoj ustanovi. Šta je razlog ovakvom brutalnom napadu na Emira Kadrića?
Prema našim analizama, Mario Vukasović je samo marioneta rukama vladajućih struktura. Politički potrčko kojem su obećani poeni za buduću karijeru i koji je bez razmišljanja krenuo u izvršenje zadataka koji su mu postavljeni. Sve skupa predugo traje da bi razlozi nerekidnog manipuliranja činjenicama mogli biti svedeni samo na nepismenost jednog zastupnika, makar se radilo i o zastupniku DF-a.
Pravi razlozi koji su, prema našim analizama, uzrok svega, nalaze se u imovini JU Studentski centar. Emiru Kadriću nikada nije oprošteno što nije dopustio da renovirano krilo studentskog doma u Nedžarićima bude upisano kao imovina Kantona Sarajevo, odnosno prodato u interesima vladajućih oligarhija. Umjesto toga, ova zgrada je danas garant stabilnosti rada Studentskog doma Nedžarići i predstavlja finansijski oslonac za smještaj studenata. Naravno, ni Skupština i Vlada KS nikada nisu stali iza JU Studentski centar i zahtijevali naplatu potraživanja od kantona čije je studente od izbacivanja na ulicu spasio menadžment ove institucije.
Drugi razlog koji nam se čini isto tako sigurnim uzrokom “spinovanja“ je dobijanje sudskog spora protiv Bosna sema udruženja, koje je godinama bespravno koristilo zgrade studentskog doma na Vracama. Menadžment JU Studentski centar nije dopustio otuđivanje ovih objekata i sudskim putem ih vratio u svoj posjed. Neposredno nakon dobijanja presude, počinje haranga na direktora Emira Kadrića i pokušaji da se on, kao glavni zaštitnik interesa ove firme, ukloni sa pozicije na kojoj se nalazi. Čini se da su interesi Bosna sema organizacije u ovom slučaju bili preči ne samo zlokobnom Mariu Vukasoviću, nego i vladajućim strukturama koje nisu učinile skoro ništa u cilju podrške radu JU Studentski centar. Umjesto podrške, došli su napadi.
Cilj “spinovanja“ o kojem govore studenti i uposlenici je uklanjanje direktora Kadrića, obezglavljivanje firme i njeno svođenje na puko upravljanje studentskim domovima, koji sami za sebe nisu rentabilni i ne posluju na principu iskorištavanja i zloupotrebljavanja pozicije u kojoj se nalaze studenti slabijeg imovnog stanja, nego podrške ovim studentima da uspješno okončaju svoje studije. Naravno, u tome JU Studentski centar smeta novootvorenim luksuznim studentskim domovima, koji rade isključivo na principima profita i čiji klijenti mogu biti samo studenti dobrog imovnog stanja.
To je valjda i dio koncepta “Turci nas obrazuju“ koji je promovirao Bakir Izetbegović i u kojem nema mjesta ni za dobar javni univerzitet, ni za studentske domove namijenjene onima koji nemaju sredstva da plaćaju basnoslovne kirije u luksuznim studetskim smještajima. Nama je očigledno da JU Studentski Centar, a prije svih Emir Kadrić, smetaju onima koji su osmislili ovakav sistem obrazovanja. Javna ustanova koja pozitivno posluje i koja zapošljava i hrani nakoliko stotina porodica, kao takva kakva je, ne odgovara Vukasovićima i sličnim slugama vladajućih oligarhija. Njihov cilj je, očigledno, da oni koji žive od JU Studentski centar ostanu bez posla, a da studenti javnih domova budu zatvoreni i studenti prepušteni na milost i nemilost nalogodavaca zastupnicima koji skupštinske gvornice koriste za lične interese i skrivene interese neformalnih centara moći.
Podrška koja je data direktoru od strane studenata i Sindikata, nedvosmisleno pokazuje da su i oni svjesni da se ovdje radi o manipuaciji koja direktno ogrožava njihove vitalne interese kao građana BiH. Ekran nastavlja sa istraživanjem ovog slučaja i rasvjetljavanjem scenarija uništenja jedne finansijski pozitivne i društveno izuzetno važne ustanove. Postavlja se pitanje ko je izvršilac poslova na ovom zadatku?

About Ekran

Check Also

Režim “trojke” je rigidniji od režima SDA!

Danas u Sarajevu, pod režimom “trojke”, ima mnogo manje tolerancije nego je bilo u vrijeme …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *