Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ursula von der Leyen dolazi na Balkan da demonstrira mišljenje EU o gluposti građana bivše Jugoslavije!

Ursula von der Leyen dolazi na Balkan da demonstrira mišljenje EU o gluposti građana bivše Jugoslavije!

Nakon više desetljeća prevara koje je EU počinila i čini prema građanima zemalja bivše Jugoslavije, pojavljuje se i Ursula von der Leyen, da nam objasni kako nas u EU žele i vape za nama, samo treba da ispunimo svi skupa uvjete koje nas oni sprečavaju da ispunimo! Ukratko, to je cilj i smisao predstave koju će ova njemačka političarka odigrati na Balkanu.
Na web stranici Ureda EU u BiH piše: “Imamo tri partnera. Prvo, u građanima Bosne i Hercegovine koji su glavna motivacija i korisnici evropskih integracija. Drugo, u institucijama Bosne i Hercegovine na svim nivoima. Treće, u civilnom društvu zemlje, uključujući nevladine organizacije, akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, političke stranke i udruženja koja se bave posebnim interesima.“ Naravno, na istom mjestu ne piše da Ured EU podržava ove “partnere“ samo onda kada igraju onako kako oni sviraju. Portal Ekran.ba je već objavio informaciju da Johann Sattler, ambasador EU u BiH, nije želio podržati regionalni znanstveni simpoziji Ideja Evrope i EU, koji je nesumnjivo sam po sebi promocija EU! Sattler, dakle, ne podržava akademsku zajednicu, kao što se lažno navodi na web stranici njegovog ureda, izuzev u slučajevima kada oni izvršavaju njegove zamisli. Naveli su birokrate EU razne razloge zbog čega ne mogu podržati znanstveni skup, ali svi zajedno ti razlozi ne važe za, recimo, donaciju vozila u iznosu preko 400 000 KM! Dakle, promocija EU koja košta dvije do tri hiljade maraka je neizvodiva, ali tamo gdje to odgovara Sattleru i njegovoj ekipi, 400 000 KM je sitnica! I sve tako!
Sada dolazi Ursula von der Layen da nam objasni da treba više da vjerujemo njoj i Sattleru nego vlastitim očima. Ono što decenijama pokušavaju učiniti u BiH, Christian Schmidt se uvjerio da nije uspjelo. EU i drugim protivnicima BiH nije uspjelo da lobotomiraju građane i učine da njihove prazne priče i lažni razlozi zašto “nešto ne može“, a “nešto može“, postanu sveto slovo u kakvoj-takvoj javnosti. Sada iz EU žele objasniti građanima BiH, kao i građanima drugih balkanskih zemalja, da to što već decenijama vidimo da nismo dobrodošli u EU nije tačno, nego je tačno da nas oni jedva čekaju, samo mi malo treba da se potrudimo. Baš kao što Sattler otvara zatvorske zgrade i daje stotine hiljada maraka za njih, ali ne može dati ni dvije za znanstveni skup koji promovira upravo EU.
Dakle, poruka je jasna – za vas nije EU, nego zatvor, za vas nije znanost, nego robija, zato ne tražite podršku za ono što nije za vas. Za BiH nije članstvo u EU, nego štap i šargarepa! Zato BiH nikada neće ući u ovakvu EU! I konačno, zato bi BiH trebala dići ruke od ovakve EU i okrenuti se regionalnoj suradnji na principima ravnopravnosti i zajedničkih interesa sa susjedima.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …