Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / “Trojka“ u funkciji politike Beograda i Zagreba

“Trojka“ u funkciji politike Beograda i Zagreba

Sve je više pokazatelja koji upućuju na to da je sarajevska vlast, odnosno “trojka“, u funkciji, uslovno rečeno, beogradske i zagrebačke politike, odnosno politike etničkih podjela. Mada se u to ne uklapaju zvanične izjave koje dolaze iz SDP i NS, koje do sada generalno nisu mogle biti svrstane u politiku sluganstva susjednim centrima moći, činjenica da je NS izborom Forte za predsjednika prevagnuo u korist prohrvatskih kadrova, te da SDP u Vladi KS, ali i Vladi TK, ima praktično HDZovce kao ministre, govori o tome da stvari nisu u potpunosti onakvim kakvim se čine. Dok se za SDP i NS još i može dvojiti, za NiP postaje sve jasnije da se radi o beogradskom projektu stvaranja “poželjnog bošnjačkog partnera“ u etničkoj podjeli BiH.
Panično bjesomučni pokušaji Damira Marjanovića da oživi ideju uništavanja visokog obrazovanja u Sarajevu kroz zakonsku legislativu, takođe nisu tek izraz njegove opsjednutosti ili povrijeđene sujete koja nije mala. Mnogo je izvjesnije da je cirkuski znanstvenik, pritisnut zahtjevma svojih nalogodavaca i Zagreba, prije svih Dragana Pirmorca, svjestan da se onako štetan zahtjev i uništenje društvene i humanističke misli u BiH može najlakše desiti za vrijeme vladavine “trojke“. Pitanje je da li će ikada kasnije biti otvorena takva mogućnost. Ne treba zaboraviti da je i ova Marjanovićeva inicijativa imala punu podršku čuvenog Elmedina Dine Konakovića i da je propala samo zahvaljujući svijesti nekolicine zastupnika u Skuštini KS da se radi o pogubnim zakonski rješenjima.
Konakovićevo otvoreno podržavanje Čovićevih ideja stvaranja segregacijskog izbornog zakonodavstva, nije i ne može biti samo izraz njegove neobrazovanosti i čvrste ograničenosti. Takvo zakonodavstvo je siguran put prema legalizaciji aparthejda u BiH i dio je programa Memoranduma 2 SANU. Konakovićevu podršku, kao i podršku Fahrudina Radončića Draganu Čoviću, teško je razumjeti drugačije do kao otvorenu podršku etničkoj podjeli BiH, u koju su, naravno, ukalikulirani i osobni interesi ovog dvojca, ali koja prije svega znači ostvarenje interesa Ruske i velikosrpske politike. Dešavanja u Sarajevu stoga treba čitati u kontekstu sluđivanja bh javnosti i otupljivanja najjače snage otpora etničkim podjelama, što Sarajevo, kakvo god da je, nesumnjivo jeste!
“Trojka“ je u Sarajevu umjesto promijena, uvela podjele. Umjesto stvaranja istinske evropske metropole, Sarajevo je postalo kulturno, civilizacijski i životno zapušteno mjesto koje nije dobro za život. Sjetimo se samo velikog odobravanja prilikom izbora Srđana Mandića za načelnika Općine Centar. Vjerovalo se da je on pokazatelj promjena, a danas se vidi da je Mandić najveća sarajevska prevara! Mandić je za kratko vrijeme uspio dokazati da je skoro neusporedivo gori i od Nedžada Ajnadžića! Sve je rezultiralo u konačnici onim što žele susjedne politike – Sarajevo učiniti mjestom što udaljenijim od modernog svijeta, naseljem neugodnim za življenje i neprihvatljivim za evropsko shvatanje svijeta. Umjesto da promijeni odnose i postupno negativnosti otklanja i odbacuje, “trojka“ je sve negativno još i radikalizirala, stvarajući nepopravljiv osjećaj da je pod vlašću SDA bilo manje loše.
Posljednja dešavanja oko uvođenja dodatnih rokova za polaganje ispita na UNSA, odnosno uvođenje haosa na ovu instituciju, najznačajniju za visoko obrazovanje u BiH, ne samo da pokazuju da u sarajevskoj vlasti nema pameti i znanja, nego pokazuju da njih nije ni briga za posljedice koje se stvaraju. Fakulteti na UNSA danas ne znaju kako i čemu organizirati novi ispitni rok, kada su ispiti, sa svim već postojećim “socijalnim rokovima“ tek prošli i oni koji nisu zadovoljili na njima, nakon svih prilika koje su imali, ne treba ni da imaju ponovljenu mogućnost polaganja. Ali Konaković i Marjanović ne žele to, jer je njihovo nastojanje da se u BiH uspostavi ono što ne postoji nigdje drugo!
Isto stanje je u svim segmentima života! Imunizacija i KS jako loše ide upravo zahvaljujući vlasti! Nakon što se građani cijepe, bez velikih napora ne mogu doći do potvrde o cijepljenju. Sve priče nesposobnog ministra Vranića o elektronskom dobijanju covid potvrde, samo su jedna u nizu laži koje on plasira. Sigurnost u Sarajevu nikad nije bila na nižem stupnju, a ozbiljno treba razmisliti o davanju nagrade vozaču koji je u stanju proći dva semafora u nizu za vrijeme vožnje sarajevskim ulicama, toliko je saobraćaj zapušten. O prljavštini grada, koji nikada nije bio prljaviji, nema više potrebe ni govoriti.
I tako redom, ne postoji oblast koju “trojka“ nije unazadila. Takvo unazađivanje Sarajeva u interesu je neprijateljskih politika u susjedstvu i potpuno u skladu sa Konakovićevom podrškom Draganu Čoviću, HDZ ministru u Vladi KS i okretanju NS prema zagrebačkim centrima moći. Porodica Izetbegović i SDA, sa svim onim što jesu i nisu, nisu i ne mogu biti uzrok ovakvom stanju! Uzrok je svjesno djelovanje u pravcu interesa centara moći iz susjedstva i neznanje koje ne prepoznaje ovakvu za BiH fatalnu orijentaciju.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …