Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Čemu MESS ovakav kakav je – da li samo zato da bi Nihad Kreševljaković bio direktor nečega?

Čemu MESS ovakav kakav je – da li samo zato da bi Nihad Kreševljaković bio direktor nečega?

Još jedan MESS je prošao i mogli smo se uvjeriti da je nekada ugledni teatarski festival spao na, praktično, amaterske predstave. Sve je sa ovogodišnjim festivalom bilo na ispodprosječnoj amaterskoj razini. Organizacija, nagrade, izbor, sve što smo mogli vidjeti bilo je ispod razine nekadašnjih festivala. To ne treba nikoga čuditi.
Nekadašnji direktor MESSa Dino Mustafić je reditelj koji je u regionu, pa i šire, priznat i poznat kao ozbiljan poznavatelj teatra. Uostalom, to je dokazao i predstavama koje je režirao. Na drugoj strani, današnji direktor Nihad Kreševljaković poznat je samo kao sin jednog od najgorih gradonačelnika Sarajeva. Kreševljaković niti poznaje teatar, niti je obrazovan u oblasti teatra, niti je nečim pokazao da ima kompetencije koje su neophodne za direktora jednog uglednog festivala. Sve to se vidjelo u ovogodišnjem izdanju MESSa!
Očigledno, Kreševljaković nikoga ne može privući da dođe u Sarajevo. MESS je sa njim, po svemu sudeći, postao samo mjesto za uhljebljenje jednog nesposobnog lika koji po svaku cijenu mora biti direktor. Prihvatljiv za razmišljanje i shvatanja sarajevskih mahalaša, Kreševljaković je upravo ono što je bio njegov otac kao gradonačelnik – oličenje nesposobnosti i nekomptentnosti vlasti. U ovogodišnji MESS je uložen određeni novac i sredstva. Očigledno, to ulaganje je bilo potpuni promašaj.
Ukoliko se želi učiniti nešto na tome da buduća ulaganja u ovaj festival ne budu promašaj i ukoliko se uopće želi očuvati MESS, neophodno je pod hitno nesposobnog i nekompetentnog direktora skloniti sa pozicije koja je ključna za uspjeh festivala. Ako se to ne desi, uopće ne treba sumnjati u to da je ideja dovođenja tako nekompetentne osobe na ovu poziciju u stvari vođena htijenjem da se festival ugasi. To bi bila ogromna šteta i uništavanje jednog (boljeg!) dijela novije sarajevske tradicije.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …