Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Zašto se Schmidt sastao sa Konakovićem?

Zašto se Schmidt sastao sa Konakovićem?

Kakav može biti razlog sastajanja Christiana Schmidta sa predsjednikom NiP, čuvenim Elmedinom Dinom Konakovićem? Konaković nije dio državne vlasti, njegova stranka nema čak ni zastupnike na državnom nivou. Pored toga, Konaković po svom obrazovanju nije sposoban dati ozbiljniju analizu političkog i društvenog stanja u BiH. Povrh svega, evidentno je da njegov NiP gubi pozicije kod glasača, gubi povjerenje građana i pravo je pitanje šta će biti sa ovom strankom nakon slijedećih općih izbora.
Razlog sastajanja Schmidta sa Konakovićem mogao bi biti u Konakovićevoj podršci segregacijskim rješenjima za izborno zakonodavstvo. NiP je po svemu sudeći politička organizacija projektovana u Beogradu i to sa ciljem  stvaranja “poželjnog bošnjačkog partnera“ sa kojim bi se moglo pristupiti etničkoj podjeli BiH. Kao takav, NiP sa predsjednikom Konakovićem predstavlja faktor na koji se može računati u ostvarenju ruskih političkih interesa u BiH.
Možda se upravo u tome nalazi razlog susretanja Schmidta sa Konakovićem? Nije li razlog ovog susreta davanje podrške i promoviranje NiP i Konakovića kao ozbiljnog političkog faktora u BiH? Dosta toga može upućivati upravo na ovakav zaključak.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …