Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Haris Pašović reagirao na skandalozni MESS program!

Haris Pašović reagirao na skandalozni MESS program!

Poznati bh reditelj Haris Pašović na Facebooku je reagiraona skandalozni ovogodišnji program MESS-a. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.
“Upravni odbor Međunarodnog teatarskog festivala MESS Sarajevo – Vi mora da se šalite kad potvrđujete ovaj navodni “program” kao ozbiljan program internacionalnog festivala koji je nekada imao evropsku reputaciju? Jer, da se ne šalite, kako biste mogli, i u najvećoj rasijanosti, prihvatiti da polovinu programa čine predstave sa redovnog repertoara sarajevskih pozorišta, a da su njima još pridružene po jedna predstava iz Hrvatske i Srbije, jedan preformans iz Francuske i jedna irska predstava zaostala iz programa od prije dvije godine?!?
Uz sve to, predstave iz Hrvatske i Srbije su predstave čiji su autori prijatelji festivala, takoreći članovi festivalske porodice. Vi mora da se šalite, kad potvrđujete da direktor festivala bude ujedno i umjetnički selektor festivala, što je protiv Statuta MESS-a, a on ni nema umjetničke kvalifikacije za taj posao.
Premijer Forto, ministar kulture Avdić i Dino Konaković – Vi mora da se šalite kad prihvatate da “program” Međunarodnog teatarskog festivala MESS bude daleko ispod nivoa programa lokalnih festivala, npr. Susreta BH pozorišta u Brčkom; i kad prihvatate da MESS nema gotovo nikakav odjek čak ni u sarajevskoj javnosti, a o državnoj, regionalnoj i međunarodnoj da ne ni ne govorimo.
Skupština Kantona Sarajevo – Vi mora da se šalite kad smatrate da je opravdano da za dvije godine budžetska kulturna institucija sa stalno zaposlenim “proizvede” “progam” sastavljen od predstava sa redovnog repertoara sarajevskih pozorišta?”
Za razliku od direktora MESS-a, Nihada Kreševljakovića (Greškovljakovića?), premijera Forte i ostalih koje poznati reditelj proziva, Pašović je umjetnički i teatarski obrazovan i sa punim pravom govori o katastrofalnom programu MESS! Njegovom objavom samo je potvrđeno pisanje portala Ekran.ba i pitanje koje je postavljeno: da li MESS danas služi samo tome da Kreševljaković (Greškovljaković) može biti direktor nečega?! Neobrazovan, nesposoban i nedokazan direktor MESS-a svakako nije ni mogao napraviti ništa bolje od jednog skandaloznog okupljanja na koje su navratili neki ugledni ljudi iz teatra samo radi ranije, evropske prošlosti ovog festivala. Danas je MESS festival po mjeri Kreševljakovića (Greškovljakovića): provincijski skup “uzajamnog milovanja idiotskih glava”, kako to kaže Branimir Štulić u jednoj od svojih pjesama. Taj i takav skup je po mjeri Kreševljakovića, Forte i sličnih likova i sasvim sigurno je svjetlosnim godinama udaljen od onoga što je MESS nekada bio.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …