Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sebastian Kurz podnio ostavku – promjena na vrhu Austrije!

Sebastian Kurz podnio ostavku – promjena na vrhu Austrije!

Alexander Schallenberg naslijedit će Sebastiana Kurza na mjestu državnog kancelara Austrije, a na najvišu poziciju u izvršnoj vlasti dolazi sa mjesta šefa diplomatije. Upravo u tom svojstvu Schallenberg je u maju ove godine boravio u Sarajevu, a tokom radne posjete poslao je poruke podrške našoj zemlji. “Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka – mi vas nećemo ostaviti na cjedilu”, kazao je Schallenberg na press konferenciji s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Istakao je vrlo bliske i široke međuljudske odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije, s obzirom na činjenicu da u Austriji živi više od 200.000 osoba porijeklom iz BiH. “Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi”, poručio je tada Schallenberg.

Austrija je nesumnjivo najvažniji partner BiH u EU, ili bi barem to morala biti!! Stoga promjene na vrhu ove države za BiH moraju predstavljati značajno dešavanje. Na žalost, bh diplomacija (ako tako nešto uopće postoji?!) ništa nije učinila da sa Austrijom BiH uspostavi dobre, dugoročne i pouzdane partnerske odnose. Dolazak novog kancelara prilika je da se to pokuša učiniti!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …