Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ko izda državu, dokazao je da nema stida!

Ko izda državu, dokazao je da nema stida!

2006. godine Haris Silajdžić je, kao i uvijek, bio željan vlasti, a Božo Ljubić se želio osvetiti Čoviću koji ga je pokrao na stranačkim izborima i postao predsjednik HDZ BiH. Njima dvojici trebao je treći čija će ruka biti presudna za obaranje tzv. Aprilskog paketa ustavnih promjena. Našli su ga. Bio je to Mehmed Žilić, bivši federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik SDA u državnom parlamentu. Sa njim je izdaja države bila kompletirana. Aprilski paket je davao mogućnost da BiH bude više država nego je to danas! Nakon svega, Žilić se kao i svaki izdajnik, oglašava u povodu mogućnosti za BiH koju je srušio.

U svojim nebulozama ovaj bivši ministar policije navodi:”Moramo objasniti ljudima da je Aprilski paket nastao u Beogradu. Konstruktor je bio doktor Koštunica koji je profesor ustavnog prava. Aprilski paket je trebao da Dejtonski mirovni sporazum pretvori u Ustav BiH, a to je da Republika Srpska bude trajna kategorija i da entitetsko glasanje bude trajna kategorija. Kako je Dodik sada drzak, u ovakvoj jednoj situaciji, zamislite kad bi imao ustavno pokriće da može da odvoji RS. On sad nema ustavno utemeljenje i u tome je suština priče. Oni vade iz Aprilskog paketa samo ono što im treba. Ja sam tadašnjim našim članovima Predsjedništva dovodio najrelevantnije profesore koji su mu doslovce rekli nemoj da se upuštaš u tu igru, to nije vrijeme za to. Međutim, to Tihić nije jednostavno slušao, radio je na svoju ruku. U parlamentarnoj demokratiji kad dignete ruku i kad potvrdite tu odluku, onda i najveća sila kaže pa vi ste to svojom rukom uradili, nismo mi vama ništa nametnuli. I onda bi dobili sigurno neku ustavnu raspravu kako bi se Republika Srpska odvojila. Možete li vi kao Bosanac zamisliti da Bijeljina bude u Srbiji, da Banja Luka bude u Srbiji, Prijedor, Foča, Višegrad, itd.” Koji su to najrelevantniji profesori? Možda oni koji su umreženi u Silajdžićevu mrežu lažnih intelektualaca? To besramni Žilić ne navodi. Naravno, ne objašnjava gdje je projektovan njegov uzor Haris Silajdžić i kakve su veze ovog bošnjačkog političara sa Beogradom. Žilić to sakriva, ali navodi neke druge stvari, koje su prilično slaboumno postavljene.

Navodi da je Aprilski paket davao daleko veće ingerencije državi, ali bi i entiteti dobili ingerencije. “Dejtonski sporazum je mirovni sporazum, on se može mijenjati. Ali kad uđete u Ustav, u ustavne promjene, ne možete mijenjati. Oni neće to da mijenjaju više nikad. To se ne bi promijenilo za sto godina.” Drugim riječima, Žilić se besramno pokušava iskupljivati za rušenje države time što govori kako bi i entitetu u toj državi imali neke pogodnosti! Dakle, država bi bila jača, ali bi i entiteti u njoj imali svoj status, drugačiji od današnjeg! Eto, to nam poručuje Žilić!

Mehmed Žilić je primjer besramnih, besprizornih političara koji su uništitli BiH. Razlika između njega i drugih je u tome što je on doslovno sudjelovao u tom zločinu, a sada bi želio da od zločina napravi herojsko djelo. Žilić je zapravo lik sa smetljišta bh povijesti, koji će kao takav jednog dana biti i konačno označen! I to onda kada BiH zaista postane stabilnom i prosperitetnom zemljom. To će se, uprkos Žiliću i Silajdžiću sigurno desiti!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …