Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Šta na ovo kažu oni koji ne vjeruju da N1 u BiH radi u korist ruskih interesa?!

Šta na ovo kažu oni koji ne vjeruju da N1 u BiH radi u korist ruskih interesa?!

Ruski mediji izvjestili su da troše više od 146 miliona dolara na operacije stranog utjecaja i propagande u Sjedinjenim Američkim Državama od 2016. godine, a samo u 2021. godini više od 16 miliona dolara na propagandu protiv Sjedinjenih Država, pokazalo je istraživanje “OpenSecrets” o evidencija Zakona o registraciji stranih agenata. I to je samo potrošnja koju su ruski strani agenti otkrili Ministarstvu pravde pod agencijom FARA.

Američka vlada identificirala je više web stranica na internetu koje vode ruske obavještajne službe i koje se ne otkrivaju putem agencije FARA, šireći dezinformacije kako bi potkopale vakcine protiv COVID-19 proizvedene izvan Rusije. Platforme društvenih medija također su postale leglo za još više ruskih propagandnih kampanja koje se često ne otkrivaju u podnescima FARA-e. Suočeno sa sve većom zabrinutošću u vezi s ruskim miješanjem u američke izbore i stranim utjecajem općenito, Ministarstvo pravosuđa SAD primoralo je više emitera i drugih posrednika koji pomažu naporima ruske propagande usmjerene na SAD da se registriraju kao strani agenti.

Ovo su zvanični podaci koji govore o ruskoj medijskoj ofanzivi ne samo na SAD, nego i na sve regione u kojima su Rusi zainteresirani da destabiliziraju odnose. Nema sumnje da je BiH u jednom od glavnih regiona destabilizacije. Bilo bi zanimljivo čuti šta na ovo kažu oni koji se čude očiglednoj medijskoj ofanzivi ruskih obavještajnih agencija u BiH. Takvi, recimo, N1 smatraju američkom televizijom, mada je svakodnevno očigledno sasvim suprotno. Pored N1 tu su i drugi mediji koji, gle čuda, uvijek za sugovornike imaju iste osobe, i uvijek govore iz pozicije “građanske neutralnosti“, iza koje se, u svakom slučaju, kriju namjere sluđivanja bh javnosti. U tome su u mnogome i uspjeli.

Gledajući sa strane, bez upliva u podatke kojim raspolažu tajne službe, čini se da je dovoljno pratiti N1 i znati ko je, iz bio kojeg razloga i osnova u funkciji ruskih političkih interesa. Tu su standardno isti ljudi, a ne treba zaboraviti da važni kotačići u ovakvom mediju dolaze iz kuhinje Harisa Silajdžića, rušitelja “aprilskog paketa“ i nepopravljivog štetočine po interese BiH. Ako su u SAD ovako zabrinuti zbog ruske medijske ofanzive, mi bi morali biti svjesni da ne možemo vjerovati medijima, nego isključivo sopstvenim očima.

About Ekran

Check Also

plenkovic-macron-milanovic-1068x601

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je …

Powered by keepvid themefull earn money