Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Porodica Memić u očaju zbog nerada Tužilaštva KS

Porodica Memić u očaju zbog nerada Tužilaštva KS

Munevera i Muriz Memić, roditelji Dženana, mladića koji je podlegao teškim povredama glave koje mu je u Velikoj aleji na Ilidži nanio još uvijek nepoznati napadač, otvorenim pismom su se obratili Tužilaštvu Kantona Sarajevo, tražeći da se ubica njihovog sina privede licu pravde. Kao što je poznato, pod nerazjašnjenim okolnostima, Dženan Memić je fizički napadnut u Velikoj aleji, nakon čega je usljed teških povreda i izgubio život. Tužilaštvo KS prema mišljenju Memićevih roditelja ne čini dovoljno na rasvjetljavanju ovog ubistva. Može se reći da najviše što je učinjeno jeste pravdanje glavne tužiteljice Dalide Burzić i pozivanje Memićevog oca na razgovor.
Previše je nezadovoljstva izazvanog radom Tužilaštva da se ne bi kritički govorilo o ovoj instituciji i glavnoj tužiteljici Dalidi Burzić. Stiče se dojam da je Burzićki najvažnije pojavljivati se u medijima i pričati kako punoradi. Rezultati govore suprotno. Sjetimo se samo slučaja Mahira Rakovca, koji svoj epilog, nakon što je Tužilaštvo, odnosno tužiteljica u njegovo ime, reklo da nema krivičnog djela, dobija u tužbi škole koja je i u matičnoj zemlji pod lupom vlasti. Naravno, kod nas ova škola, odnosno ovakve škole, uživaju zaštitu institucija vlasti.
Upravo toj i takvoj vlasti pripada i Tužilaštvo KS. Stalno se pojavljuju nove informacije o sumnjama na politički montirane procese. Tako je u jednom od procesa, kao što smo navodili za primjer, Tužilaštvo KS uhapsilo bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta, da bi potom ovaj osumnjičeni nakon jednomjesečnog pritvora bio pušten. Koliko nam je poznato, do danas ne postoji potvrđena optužnica čak ni protiv njega, a kamoli protiv drugih, neuporedivo odgovornijih osoba u ovom predmetu. Postoje sumnje čak da je ovaj osumnjičeni bio pritvoren neposredno pred objavljivanje “rezultata istrage“ u slučaju Mahir Rakovac samo da bi se skrenula pažnja javnosti na zvanični stav Tužilaštva da krivičnog djela nema!
Nakon otvorenog pisma porodice Memić, ponovo postavljamo pitanje: za koga i u ime koga radi Tužilaštvo KS? U cilju objektivnijeg informisanja javnosti, pokušali smo postaviti neka pitanja glavnoj tužiteljici Dalidi Burzić, ali nismo dobili odgovore. Tužiteljica očigledno odgovara samo na ona pitanja koja joj se dopadaju. Zato naši saradnici nisu pozivani ni na njene čuvene konferencije za novinare i slične sastanke na kojima tobože odgovara na novinarska pitanja. Prevladava mišljenje u dijelu kritički raspoloženih krugova, da sve dok se nadležne institucije ne zainteresuju za rad Tužilaštva KS, ova će institucija djelovati kao politički organ gonjenja. Može se reći i organ “političkog gonjenja“ građana. A do tada će građani morati trpiti štetu i slušati medijske egzibicije glavne tužiteljice.

About Ekran

Check Also

images

Šta hoće vlasnici sarajevskih hotela?

Svakim danom kroz medije se probija gromoglasna kuknjava i prijetnje otpuštanjem radnika koje upućuju vlasnici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money