Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Poznati kandidati za rektora UNSA

Poznati kandidati za rektora UNSA

Nakon otvaranja prijava na konkurs za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu, i zvanično su poznati kandidati za ovu poziciju. Radi se o Rifatu Škrijelju, Ejubu Džaferoviću, Faruku Čaklovici i Muharemu Avdispahiću. Vrlo ružna i podmukla utrka za poziciju rektora UNSA, međutim, počela je znatno ranije.
Ekran je već objavio kako je Avdispahić kupovao glasove za sebe. Najnovije informacije govore da je dekanu Saobraćajnog fakulteta Samiru Čauševiću obećan nezakoniti treći dekanski mandat, ukoliko za rektora bude izabran … Muharem Avdispahić. Sve to pokazuje da je UNSA u posljednje tri godine postao najobićniji poligon politike i da njegov stalni pad na međunarodnim rang-listama predstavlja realno stanje u kojem se nalazi ova institucija. Na žalost, takvo stanje je stvoreno u, po mnogima, nelegalno postavljenom sastavu Rektorata, u kojem dominira nezakonito ponašanje.
Ne možemo ne konstatovati kako je nevjerovatno da je Muharemu Avdispahiću ponovo dopušteno da se kandiduje za ovu poziciju, mada je svima poznato da je njegov izbor u zvanje redovnog profesora nelegalan. Avdispahić je, prema dokumentaciji koju posjedujemo, izabran u zvanje redovnog profesora bez ijedne knjige! To je utvrdio čak i inspektor Kenan Vehabović, za kojeg se sumnja da je kasnije, zapošljavajući bez konkursa suprugu na Prirodnomatematičkom fakultetu, stupio u koruptivni odnos sa Muharemom Avdispahićem. Tako je Vehabovićev inspektorski nalaz bio i pouzdana osnova za konstatacije da je Muharem Avdispahić, po više osnova, nezakoniti rektor UNSA.
Na žalost, Komisija za provođenje konkursne procedure nije poštovala ove zakonske norme i proglasila je i Avdispahićevu kandidaturu valjanom. Time je samo nastavljeno nepoštivanje zakonskih normi na UNSA.
Gledajući izbornu situaciju u cjelini, može se reći da sva tri Avdispahićeva protivkandidata imaju neuporedivo bolje reference i predstavljali bi značajan iskorak u odnosu na njega. Radi se o tri dekana (dva bivša i jedan aktuelni) koja iza sebe imaju uspješno završene mandate i koji su dugogodišnji profesori UNSA. Među njima je i jedan od najuspješnijih rektora UNSA u cijeloj njegovoj historiji, a dvojica od kandidata imaju i političku podršku SDA. U svakom slučaju, činjenica je da nikada u historiji UNSA jedan rektor za drugi mandat nije imao tri protivkandidata, što govori da na ovoj instituciji prevladava svijest o tome koliko je Avdispahić nanio štete. Za očekivati je da takva svijest prevladava i u Senatu Univerziteta.
Nadajmo se da će podršku Senata dobiti jedan od Avdispahićevih protivkandidata, jer bi time bili stečeni uslovi za izlazak UNSA iz krize u kojoj se nalazi. Ukoliko bi senatori izabrali još i onoga koji ima najbolje reference, a ne onoga ko je najbolje lobirao, to bi zaista dalo nadu da na UNSA dolaze vedriji i ljepši dani za sve zaposlene i studente. Da li će to sve tako i biti, znaćemo 12. 5. 2016. za kada je zakazana izborna sjednica Senata UNSA!

About Ekran

Check Also

preuzmi

Ko plaća Žarka Papića za njegova naklapanja

Nacionalistička farsa Milorada Dodika nije samo prilika za političke partnere da homogeniziraju svoje glasače i …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money