Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Sve se hoće kad se može: Alica Arnaut od prosječne lektorice do dekanese FF UNZE

Sve se hoće kad se može: Alica Arnaut od prosječne lektorice do dekanese FF UNZE

Proteklo je više od tri godine od kada je portal Ekran.ba, na osnovu informacija dobijenih od izvora sa Univerziteta u Zenici (UNZE), najavio plan političkih centara moći ZDK da dekanesa Fiilozofskog fakulteta UNZE (FF UNZE) bude Alica Arnaut. Po svom karijernom profilu Arnaut je bila odličan kadar za poziciju na kojoj će pokorno slušati sve što se bude zahtijevalo od nje i sasvim sigurno neće imati nikakvih znanstvenih ideja koje bi mogle kvariti političku koncepciju FF UNZE kao ideološkog rasadnika. Tri godine nakon toga, obistinila su se predviđanja portala Ekran.ba, Alica Arnaut je od prosječne srednjoškolske profesorice postala dekanesa FF UNZE. Prisjetimo se ove priče i slike “akademskog” uspona ove za znanstveni kontekst ne postojeće zeničke profesorice i lektorice.
Alica Arnaut svoju “znanstvenu karijeru” ponajprije može zahvaliti ocu Muhamedu Arnautu. Muhamed Arnaut je bio dekan Pedagoškog fakulteta u Zenici, iz kojeg je nastao Filozofski fakultet. Do danas je Arnaut upamćen po skandalu sa nevjerodostojnom diplomom, na temelju koje je bio profesor i dekan. U stvari, preciznije rečeno, ne radi se o “diplomi” nego o fotokopiji suspektnog uvjerenja o magistriranju sa Univerziteta u Beogradu. Čak je i po mnogo čemu suspektna Velida Mahovkić, sekretar Fakulteta i bliski suradnik Arnauta, komentirala ovo uvjerenje jasno iskazujući sumnju u njegovu autentičnost. Naime, fotokopija uvjerenja nema validan pečat, potpis i broj protokola, ali to nije bila smetnja da Arnaut postane ne samo profesorom jedne visokoškolske ustanove, nego i njenim dekanom.
Nakon dugogodišnje vladavine Muhameda Arnauta, koja je bila praćena stalnim skandalima, a vrlo moguće i kriminalom, na mjesto dekana dolazi Refik Čatić, prijeratni harmonikaš koji je od Fakulteta napravio privatnu firmu. Bilo je tu svega, ali taj i takav Čatić, izuzev ostvarivanja osobne koristi i pravljenja pijace od Fakulteta, nije nanio fundamentalnu štetu instituciji.
Tu štetu, međutim, nanosi Damir Kukić, njegov nasljednik i kasnije kriminalizirani rektor UNZE. Kukić je predstavljan kao “zenički genije”, koji je “pametan” i “načitan”, a u stvari je bio tek obrazovani ispodprosječni novinar sa suspektnom diplomom o magistriranju i neznanstvenom doktorskom disertacijom iz Tuzle, kojom je i postao profesor na UNZE. Kukić je sklonio Čatićeve “kadrove” i doveo politički podobne i pouzdane neznanstvenike, koji će činiti okosnicu tadašnje i današnje fakultetske klike. Između ostalih, Kukić je doveo i Alicu Arnaut, koja je bila i njegova asistentica, ali koja je već tada pokazivala jasne znake netalentiranosti i izrazite znanstvene potkapacitiranosti. Budući da je na Fakultetu obavio posao koji mu je povjeren, nagrađen je mjestom rektora UNZE, sa kojeg je ovu instituciju, uz brojne kriminalne afere, doveo do raspada.
Umjesto njega na mjesto dekana dolazi Memnuna Hasanica. Hasanica je vjerovatno najskaradnija dekanesa i profesorica jednog filozofskog fakulteta u povijesti visokog obrazovanja u BiH. Prema informacijama koje je imao portal Ekran.ba, Hasanica je na mjesto dekanese dovedena samo da bi “pripremila teren” za Alicu Arnaut. Stoga je čak i njeno umirovljenje bilo praćeno kriminalnom aferom. Portal Ekran.ba je tada pisao: “Razlog izuzimanja Hasanice od penzionisanja i pravljenja diskriminacije u njenu korist u odnosu na sve druge koji su penzionisani sa danom ispunjavanja uslova za penziju, vjerovatno se nalazi u činjenici da je Memnuna Hasanica na poziciju dekanese postavljena kako bi stvorila uslove da neko drugi dođe na to mjesto. Drugog razložnog razloga nismo uspjeli naći u našim analizama. Prema informacijama koje kruže na UNZE, Hasanica je kao vjerna saradnica Muhameda Arnauta, bivšeg dekana FF UNZE koji, prema našim izvorima, nikada nije dostavio ni valjane dokaze da je stekao titulu magistra nauka, a kamoli da ispunjava uslove za dekansku poziciju, bila izbor određenih zeničkih političkih krugova. Uostalom, o kakvom se “naučnom radniku“ radi, najbolje govore njegovi rijetki objavljeni tekstovi, koji su puni rupa i neznanja. Tako u jednom tekstu Muhamed Arnaut u svoje nebuloze upliće i u pomoć doziva Aristotelovu Retoriku, jasno pokazujući da ne shvata da retorika kod Aristotela nije stvar lingvistike, nego logike. Arnaut se na taj način pokušavao predstaviti lingvistom, pokazujući da njegove kompetencije ne sežu dalje od osrednjeg srednjoškolskog profesora. Ovaj bivši dekan, međutim, pripada političkim krugovima u Zenici koji su bili veoma zadovoljni njegovim razvaljivanjem i protjerivanjem nauke sa tadašnjeg Pedagoškog, a današnjeg Filozofskog fakulteta. Prema našim informacijama, stoga je i bio u poziciji da svoju nekadašnju vjernu saradnicu Memnunu Hasanicu progura za dekanesu FF UNZE. Baš kao što je i oboje djece zaposlio na UNZE. Prema kompletnom planu i zamisli Hasanicinog postavljanja na ovu poziciju, budući da dva mandata nikako ne može imati, Hasanica ima zadatak pripremiti kćerku Muhameda Arnauta za poziciju dekanese kada ona i definitivno ode u penziju. Stoga je na mjesto prodekanese i postavila Alicu Arnaut, i to neposredno nakon što je ova doktorirala i jedva stekla uzlove za izbor u zvanje docenta. Tako je dojučerašnja asistentica odjednom i ekspresno postala prodekanesa. Nije li to dovoljno vjerodostojno za potvrdu informacija koje smo dobili od naših izvora, neka zaključe sami čitaoci.

Hasanica se nakon toga nije ni trudila u neformalnim razgovorima sakriti da mlađahnu Arnaut vidi kao buduću dekanesu. U toj kadrovskoj šemi, Hasanica je morala ostati izvan penzije. I ostala je, da bi izvršila zadatak! Zato je ona danas, uprkos ispunjavanju uslova za penziju i dalje u radnom odnosu i marljivo radi na ostvarivanju projekcije postavljanja suspektne Alice Arnaut na mjesto dekanese.” Danas je jasno da je to bilo upravo ovako kako je opisano u tekstu potrtala Ekran.ba.

Nema sumnje da je Alica Arnaut na mjesto dekanese dovedena upravo zato da bi nastavila ono što je započeo njen otac, a nastavila skandalozna Memnuna Hasanica – protjerivanje znanosti sa FF UNZE. Uostalom, sama Arnaut je poznata kao lektorica i provincijska predavačica. Vrhunac njene karijere su radionice u Zavidovićima i lektoriranje dramskih tekstova za Bosansko narodno pozorište u Zenici, što nema nikakve veze sa znanošću. Kao takva, Arnaut je idealna za nastavak gradnje FF UNZE kao ideološke škole “visočkog lobija”, koja zadatak ima uništiti svaku društvenu i humanističku misao u ZDK, odnosno BiH. Nema sumnje da će djelovanje u ovom pravcu biti praćeno kriminalnim radnjama, što će sigurno biti dovoljan razlog da portal Ekran.ba prati rad nove neznanstvene dekanese FF UNZE, nasljednice svoga oca u fotelji dekana Fakulteta. Kao što se vidi iz njenog primjera, malo je onih koji odole tome da budu miljenici mračnih centara moći. Ili drugačije rečeno, kad se može, sve se hoće.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto mandic

Dva “skijača” malo jača!

Dok se Sarajlije guše u zagađenom zraku, premijer KS Edin Forto i načelnik Općine Centar …

Powered by keepvid themefull earn money