Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ko želi destabilizirati Filozofski fakultet u Sarajevu?!

Ko želi destabilizirati Filozofski fakultet u Sarajevu?!

Filozofski fakultet je proteklog četvrtka (18. 11.) birao novog dekana. U konkurenciji su bili Jadranka Kolenović-Đapo, Amira Sadiković i Amir Duranović.  Nakon drugog kruga glasanja, niti jedan kandidat nije dobio nadpolovičnu većinu glasova članova Nastavno-naučnog vijeća (NNV) i trebalo je pristupiti trećem krugu glasanja. Međutim, predsjednik komisije za provođenje izbora dekana je napravio grešku i proglasio kandidata koji je dobio najveći broj glasova (Amir Duranović) novim dekanom. Portal Ekran.ba iz više izvora ima informaciju da je ova greška počinjena pod uticajem dekana Muhameda Dželilovića, koji je predsjedniku komisije, ne uvažavajući mišljenje pravnika, naložio da proglasi pobjednika. Naravno, nakon toga su ponovljene konsultacije sa pravnicima i utvrđeno je da je počinjena proceduralna greška, što se dešava u ovakvim procesima i nije nikakav skandal, posebno imajući u vidu da nisu prouzročene nikakve štetne posljedice po nekoga osobno.
Nikakvog razloga za dizanje tenzija nije bilo, jer je sasvim jasno da ni poslije trećeg kruga glasanja ne bi bilo validnog pobjednika izbora. Budući da treći krug nije proveden, nema sumnje da se konkurs za izbor dekana mora poništiti, što je jasan stav i pravnika Filozofskog fakulteta. Međutim, bez ikakvog osnova i ko zna na čiju inicijativu, u cijeli proces se miješaju pravnici Rektorata UNSA i iznose krajnje nebuloznu tezu – da se kompletan izborni postupak, bez poništenja konkursa, mora ponoviti! “Argument“ za to se traži u činjenici da je par članova NNV bilo na bolovanju, pa je, u skladu sa takvim “tumačenjem“, trebalo utvrditi manji broj članova NNV, odnosno “otpisati“ one koji su na bolovanju ili odsustvu. Takav pristup stvarima ne samo da nije u skladu sa zakonskim propisima, jer nigdje ne postoji klauzula ”kliznog“ brojnog stanja NNV u skladu sa odsustvima, nego može predstavljati i povredu ljudskih prava, što očigledno univerzitetski pravnici ne znaju, ili ne žele da znaju.
Mada je i pravnim laicima jasno da se o jednoj stvari u institucijama ne može glasati dva puta, da se ne mogu zakazivati dvije izborne sjednice NNV (prva je zaključena povredom procedure), kao i da se ništa bitno ne bi promijenilo i da je došlo do glasanja u trećem krugu, neko pokušava destabilizirati ovaj Fakultet. Da li iz neznanja (što je vrlo moguće s obzirom da u Rektoratu nemaju iskustvo sa radom kompliciranih organizacija kao što je Filozofski fakultet i nikada se nisu sreli sa kompleksnijom procedurom od izbora rektora, za kojeg glasa tek tridesetak članova Senata), ili sa namjerom da se na Filozofski fakultet očigledno neregularnim postupcima unese nemir i destabilizira institucija, teško je sada reći. U svakom slučaju, Filozofski fakultet, proceduralnom greškom dekana i komisije za provođenje izbora, koja sama po sebi nije ništa tragično i grozomorno (takve se greške dešavaju), nije izabrao novog dekana. I da nije bilo greške, sasvim sigurno ne bi bilo izbora, što potvrđuje da je potpuno besmislena ideja da se glasanje mora ponoviti!
Da stvar bude gora, a ovakva ideja besmislenija, prema informacijama kojim raspolaže portal Ekran.ba, prilikom narednog glasanja bi sastav NNV sasvim sigurno bio drugačiji (odsustva profesora, službena putovanja i sl.), tako da bi bilo ko, ko ne bude zadovoljan rezultatima nesumnjivo mogao osporiti zakonitost izbora. Ne treba zaboraviti da je Filozofski fakultet u posljednje vrijeme sve jasnije meta subverzivnih snaga koje djeluju u BiH, ali i institucija koja je u stanju djelovati protiv takvih tendencija u našem društvu. Pored svega, prema informacijama portala Ekran.ba, dekan Dželilović je već sedmicama, mada nije imao nikakvog razloga i pokazatelja za to, najavljivao “težak izbor dekana“. U takvom kontekstu diletantske ideje o ponavljanju procedure glasanja i nisu tako besmislene, ukoliko za cilj imaju destabilizaciju ove institucije.
Ovome u prilog idu i mišljenja da je kandidatura Amire Sadiković bila usmjerena na podjelu Fakulteta i unošenje konflikata u rad NNV i institucije u cjelini. Navodno je i dekan Dželilović podržavao Sadiković. Moguće je da nekome nije odgovaralo to što je očigledno da je kandidatura Sadiković propala i da je njena znanstvena ništavnost bila jači argument nego floskula da po svaku cijenu “treba izabrati ženu“ za dekana, kako su to govorili oni koji su podržavali kandidaturu simultane prevodilice za poziciju dekana.
Na Filozofskom fakultetu sasvim sigurno ima dovoljno znanja, razboritosti i dobre volje da se ne dopusti unošenje vještačkih podjela i sukoba u rad institucije. Kao i drugim institucijama od državnog značaja, Filozofskom fakultetu je potrebna stabilnost i akademska smirenost, kroz koju će biti moguće odbaciti pokušaje destabilizacije i nezakonitog postupanja. U interesu je institucije, zaposlenih, ali i društva da jedna, koliko god bila nezgodna u suštini banalna povreda procedure ne destabilizira sistem koji decenijama, uz brojne poteškoće i probleme, ipak funkcionira u općem interesu. Poništenjem konkursa, smatraju upućeni, bila bi izbjegnuta moguća destabilizacija institucije, u čemu progresivne snage Fakulteta mogu samo dodatno potvrditi svoju nadmoć.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto mandic

Dva “skijača” malo jača!

Dok se Sarajlije guše u zagađenom zraku, premijer KS Edin Forto i načelnik Općine Centar …

Powered by keepvid themefull earn money