Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Predviđanje koje se obistinilo – put Alice Arnaut od “babine šćeri” do dekanese

Predviđanje koje se obistinilo – put Alice Arnaut od “babine šćeri” do dekanese

Portal Ekran.ba je prije više od tri godine predvidio da je Filozofski fakultet u Zenici (FF UNZE), feudalna (polu)vjerska institucija koja je data na upravljanje obitelji Arnaut. Evo kako to izgleda!
Praktično, FF UNZE je institucija zarobljena u samovolji Memnune Hasanice i njene prodekanese Alice Arnaut, koja ovu javnu ustanovu, po svemu sudeći, smatra očevim nasljedstvom. Za tako nešto docentica Arnaut svakako ima razloga. Ona je odmah po završetku studija dobila posao na fakultetu gdje joj je već radio otac. Današnja prodekanesa je izabrana za asistenta na predmetima na kojim je asistirao i njen otac, koji je prethodno bio čak i dekan fakulteta na kojem je, u konačnici, imao izbor – višeg asistenta.

Već tada je Alica Arnaut imala razloga da Filozofski faskultet (FF) UNZE smatra svojim vlasništvom. Ona je bez poteškoća dobila mjesto koje je čuvano za nju i, da stvar bude gora, asistirala istoj profesorici, Hazemi Ništović, kojoj je asistirao i njen otac! Vjerovatno je to jedinstven slučaj u svijetu, gdje su otac i kćerka asistenti kod istog profesora/profesorice, koju je, ne treba zaboraviti, iz pedagoškog zavoda doveo Alicin otac Muhamed Arnaut i praktično je postavio za fakultetsku profesoricu. Da ništa ne bi bilo slučajno, treba znati da je i Alicin brat, Edin Dino Arnaut, takođe zaposlen na Ekonomskom fakultetu. Već ranije smo ovu nepotističku hobotnicu Arnauta razotkrili i u liku funkcije generalnog sekretara/ice Medihe Arnaut. Da hobotnica, međutim, nije tako nerazvijena, pobrinuli su se i drugi pipci bliže ili dalje rodbinski povezani sa Muhamedom Arnautom, ali to sada nije predmet našeg istraživačkog teksta.
Ono što je bitno reći je da Alica Arnaut, nakon odlaska profesorice Ništović u penziju, praktično biva asistenticom svom ocu, koji je i sam, mada je nelegalno obavljao funkciju dekana, uspio dobaciti samo do izbora u zvanje – višeg asistenta. Nakon toga, profesorica na predmetima na kojim asistiraju otac i kćerka postaje tragično stradala Alisa Mahmutović, koja je Alicu smatrala znanstveno impotentnom, sposobnom samo za obavljanje administrativnih poslova, ali moralno problematičnom. Naime, profesorica Mahmutović se žalila na Alicine odnose sa studentima, čak je jednom i svjedočila sumnjivoj sceni u kojoj je zatekla Alicu Arnaut i tadašnjeg studenta. Već ranije na fakultetu je odnos između studenata i Alice Arnaut gotovo postao skanadalozan, zbog čega je i profesorica Ništović također upozoravala svoju asistenticu da smanji bliskost sa studentima.  Ova afera, međutim, zahtijeva poseban osvrt, u kojem će biti pokazano da na FF UNZE odavno već ne poštuju ni osnovne etičke i zakonske odredbe.

Nakon tragične smrti Alise Mahmutović, Alica Arnaut ubrzo doktorira i još brže biva izabrana za docenta. Muhamedova kćerka je doktorirala na temi “Funkcionalni stilovi u časopisu Behar“. Profesori UNSA koje smo kontaktirali, kategorično su tvrdili da ova tema ne može biti tema jedne doktorske disertacije. Tom prilikom su nam naveli: “Časopis Behar nije bio ni znanstveni, čak ni časopis za literaturu. Radilo se o popularnom vjersko-zabavnom glasilu, koje je imalo za cilj približavanje muslimana i Hrvata. Časopis je izlazio deset godina i jedino što može imati kao referencu, jeste objavljivanje određene građe iz usmene tradicije Bošnjaka. Doktorirati na jezičkoj temi koja koristi isključivo ovaj časopis kao materijal, zaista je smiješno. To bi u najboljem slučaju mogao biti neki seminarski rad, koji bi valjan student mogao dobro uraditi i istražiti temu u smislu nekog kulturnog nasljeđa.“

Alica Arnaut je, međutim, stekla doktorat baš na temi jednog jezičkog segmenta ovog časopisa. Nije li već to dovoljna ocjena koćoperne prodekanese. Naravno, nakon toga, suspektna doktorica znanosti nastoji predstaviti se kao “nova snaga FF“ i neko ko treba biti “pogon za budućnost“ ove institucije. Ona se angažira na svojoj pormociji, ali ne dobacuje dalje od lokalnih zeničkih priredbi, na kojim demonstrira svoje skromne znanstvene kapacitete. Sve u cilju sticanja nastavničkog zvanja na UNZE.

Nakon izbora u zvanje docenta počinje realizacija plana njenog postavljanja za dekanesu FF UNZE. Prvo na ovu poziciju biva izabrana neugledna i krajnje suspektna profesorica Memnuna Hasanica, koja se takođe dovodi u rodbinske odnose sa porodicom Arnaut. Da tamo gdje ima dima ima i vatre, pokazuje se kada ona, pored nekoliko vanrednih i redovnih profesora, za prodekanesu bira Alicu Arnaut, koja ne samo da nema nikakvog iskustva niti nastavnog i znanstvenog kvaliteta, nego od referenci ima jedino zataškanu seksualnu aferu sa studentima. Naravno, ponesena strelovitim usponom, Alica Arnaut od samog početka obavljanja funkcije prodekanese, uz pomoć Memnune Hasanica, nastoji ukloniti ili diskreditirati sve potencijalne protivkandidate za sutrašnju poziciju dekanese/dekana. Prema svemu sudeći, kreator njenog, ali i Hasanicinog djelovanja na FF je Muhamed Arnaut, koji svim sredstvima nastoji obezbijediti dekansku fotelju svojoj kćerki.
Zato su sa Fakulteta protjerani čak i priznati profesori poput Nedžada Ibrahimovića, Sanjina Kodrića i Nebojše Lujanovića, a primljeni su znanstveni diletanti čiji kapaciteti teško da mogu zadovoljiti i kriterije ozbiljnije srednje škole. Vrhunac nasilja koje Alica Arnaut provodi uz pomoć vremešne Memnune Hasanice, pokazuje se u raspolaganju fakultetskom imovinom kao osobnim vlasništvom. Tako prodekanesa Arnaut, bez ikakvih zakonskih osnova i zadovoljavanja procedura, izbacuje profesore iz kabineta, određuje ko će šta predavati, prima asistente i nemješta doktorate znanosti. Posljednji takav skandal desio se prije nekoliko dana, kada je Senat UNZE vratio izvještaj o jednoj doktorskoj disertaciji koja ne zadovoljava ni elementarne metodološke zahtjeve. Takav skandal značio bi i smjenu ne samo komisije koja je takav doktorat pozitivno ocijenila, nego i dekanata koji je pokušao podmetnuti “fake doktorat“. U slučaju FF UNZE, ništa od toga se nije desilo. Kako saznajemo od našeg izvora iz Rektorata UNZE, doktorant koji je autor sporne disertacije, jedan je od bliskih prijatelja Alice Arnaut, koja je bila i član komisije koja je pokušala prevariti članove Senata UNZE. Navodno je upravo docentica Arnaut “gurala“ ovu disertaciju.
Suspektno “druženje“ suspektne prodekanese sa studentima, time je samo dobilo i institucionalnu potvrdu o zoupotrebama. Odnosno, pokazale su se tačnim priče da Alica Arnaut svojim “prijateljima “ studentima “iznuđuje“ ocjene kod profesora, omogučavajući im da na taj način završavaju studiji. Prema infrmacijama do kojih smo došli, pojedini studenti koji su u prijateljskim odnosima sa docenticom Arnaut, ni do danas nisu napisali pismene radnje na osnovu kojih su položili pojedine ispite. Navodno, o tome postoje i informacije u nadležnim institucijama, koje do danas nisu ništa preduzele da se zaustavi ovaj način privatizacije i zloupotrebe profesorske funkcije.

Imajući u vidu “zaleđe“ Alice Arnaut, izostanak nadležnih nije neočekivan, baš kao i zataškavanje seksualne afere od prije nekoliko godina. Ekran će u narednim danima objaviti informacije do kojih je došao  naš Istraživački tim, a koje su vezane za brojne nezakonitosti, nepotizam i “privatizaciju“ Filozofskog fakulteta UNZE.

Bio je to tekst portala Ekran.ba iz jula 2018. koji do danas nije demantiran na bilo koji način. Portal Ekran.ba je poznat po tome što objavljuje sve, čak i nebulozne demantije, ali i po tome što mu je do danas bilo upućeno svega par demantija. Ovaj, kao i drugi tekstovi vezani za UNZE nikada i ničim nije demantiran! Uz sve to, Alica Arnaut je danas dekanesa FF UNZE! Nije li sve jasno?!

Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

forto mandic

Dva “skijača” malo jača!

Dok se Sarajlije guše u zagađenom zraku, premijer KS Edin Forto i načelnik Općine Centar …

Powered by keepvid themefull earn money