Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Macronova javna trgovina utjecajem!

Macronova javna trgovina utjecajem!

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj bila je tako očigledna manifestacija “trgovine utjecajem“, da je to bolno bijedno! Očigledno je da 1,2 milijardi eura, koje Hrvatska plaća za francuske borbene avione, nije cijena aviona, nego političke potpore koju Hrvatska želi da dobije iz Francuske, a sve u cilju etničke podjele BiH. Vidi se to i iz kratke izjave zahvalnosti francuskog predsjednika: “Hrvatski narode, dragi Andrej, dragi Zorane, hvala vam na vašoj dobrodošlici. Dijelimo istu viziju naše Europe. Stvaraju je naše vrijednosti, otvorenost mediteranskog svijeta, posvećenost međunarodnoj sigurnosti. Nastavimo graditi zajedno”, poručio je Macron.
Drugim riječima, Macron je želio i otvoreno reči da o onome o čemu su razgovarali on, Milanović i Plenković, a zvanično je rečeno da su razgovarali o BiH, imaju usuglašene stavove. Tako je otvorena trgovina utjecajem, obavljena uz prisutnost svih medija, pokazana kao sredstvo politike. Podsjetimo se, takva trgovina Macronu nedavno nije uspjela u Australiji, što je dovelo do diplomatskog zahlađenja Francuske i Velike Britanije. U Hrvatskoj nije bilo takvih problema.
Problem je, međutim, šta u isto vrijeme radi bh diplomacija?! Ministrica spoljnih poslova Bisera Turković u vrijeme neviđene diplomatske ofanzive na BiH glavni zadatak ima u posjetama svom sinu u Kataru. Naravno, ona ga je tamo zaposlila u diplomatskom predstavništvu BiH, a o trošku države ide i da ga posjeti. Istovremeno, Bakir Izetbegović obilazi bh dijasporu i pokušava naše građane u inozemstvu prevariti svojim iskrivljenim slikama o BiH i tako obezbijediti novi mandat za nastavak etničkih podjela. To je aktivnost bh diplomacije, koja zapravo služi za uhljebljavanje djece, ljubavnica, rođaka … i prikupljanje glasova za SDA.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …