Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Feljton: kako je počelo propadanje UNSA

Feljton: kako je počelo propadanje UNSA

LISTE NEPOŽELJNIH PROFESORA I UNSA KAZNIONICA

Pravljenje lista nepoželjnih profesora, onih koji iz ličnih i političkih razloga ne odgovaraju Rektoratu UNSA, bilo je nešto što niko nije mogao ni zamisliti da se može desiti ne samo na Univerzitetu, nego na bilo kojoj instituciji društva. Na žalost, Avdispahić je svoje shvatanje akademske zajednice postavio kao koncept kaznionice. Tako su počeli progoni na UNSA.
Istovremeno, počeli su i sudski procesi. Podignute su brojne tužbe, između ostalih i ona za nezakoniti izbor Avdispahića na poziciju rektora UNSA. Stvaranje liste nepoželjnih profesora, značilo je i kreiranje čitavog niza postupaka koji su rad na Univerzitetu sveli na političku poslušnost i poniznost prema Rektoratu.
Sve je praćeno enormnim isplatama honorara, za koje je novac obezbjeđivan iz projekata Univerziteta, prihoda UTIC-a i drugih izvora sticanja dohotka, koji nisu bili namijenjeni u svrhe za koje su korišteni. Rezultat takvog odnosa uslijedio je kasnije. Izvještaji UNSA vezani za EU projekte nisu prihvaćani, tražen je povrat novca, a situacija je takva da će budući rektor naslijediti potraživanja Brisela za sredstva koja nisu namjenski trošena.
Sve to je praćeno i mjestom na međunarodnim rang-listama, na kojima je UNSA iz perioda u period padao. Konstantni pad Univerziteta na ovim listama, danas se zbirno mjeri padom od oko hiljadu mjesta. To je značilo i pad kredibilnosti, što je UNiverzitet dovelo u situaciju da danas faktički nema ozbiljnog partnera ni za jedan međunarodni projekat.
Domaći projekti su rezultirali tražanjem izvješataja o utrošku novca iz budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja. Govorilo se o oko 500 000 km sredstava predviđenih za projekte svih profesora zaposlenih na UNSA. Novac za projekte je dijeljen (kad je dijeljen) na kašičicu, a oni koji su bili na listi “podobnih“, navodno su obilato nagrađivani. Prema informacijama našeg izvora iz Rektorata, jedna od nagrađivanih je bila i Avdispahićeva supruga, što je svemu davalo još i nepotističku crtu.
Uporedo sa ovim načinom raspolaganja namjenskim sredstvima, zapošljavani su novi ljudi u Rektorat. Prema našim saznanjima Avdispahić je zaposlio dvedesetak novih administrativaca, za koje nema saglasnost Vlade KS. Naravno, kriteriji zapošljavanja su, čak i kada su postojali konkursi, bili skrajani prema nahođenju pojedinaca. Navodno se radilo o plaćanju dugova nastalih prilikom nelegalnog postavljanja na poziciju rektora. Danas se, međutim, spominju i dugovi vezani za kompenziranje zaposlenja članova najuže porodice pojedinaca.
Sve to je išlo na štetu Univerziteta, koji se danas nalazi u najtežoj poziciji od svog osnivanja. Međunarodni skandali vezani za projektne aktivnosti i saznanja da u 21. vijeku u Evropi postoji univerzitet na kojem se prave liste nepodobnih i nepoželjnih profesora, doveli su do toga da je UNSA danas najlošije rangiran u svojoj historiji. U takvoj situaciji Univerzitet nije bio ni za vrijeme ratnih razaranja.

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *