Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Koji centri moći upravljaju udruženjem BH novinari?!

Koji centri moći upravljaju udruženjem BH novinari?!

Bh novinari, bizarno udruženje sa morbidnom zadaćom da javni prostor mora biti ispunjen samo određenim osobama i stavovima, ovih dana se ponovno oglasilo napadajući Jasmina Mulahusića, javnog zastupnika izrazito nacionalističkih stavova. Mulahusićevi stavovi u nekim dijelovima su zaista nedopustivi, ali oni predstavljaju njegovo osobno mišljenje i odražavaju pravo pojedinca da govori ono što misli. Protiv zastupnika takvih stavova moguće je pokrenuti sudski postupak, na što ima pravo strana koja se osjeća pogođenom javno izrečenim mišljenjem.
Međutim, za BH novinare to nije dovoljno! Oni bi da zabrane Mulahusiću, ali i mnogim drugim građanima, da govore! Oni bi, jednostavno, da ukinu mogućnost da se govori ono što se njima ne dopada. A ne dopada im se, između ostalog i to što se javno prozivaju i javno iznose mišljenja o pojedinim novinarima i njihovom djelovanju u javnom prostoru. U stavovima bizarnog udruženja BH novinari, to se naziva etiketiranjem, ali se etiketiranjem ne naziva ono što rade oni koji dolaze iz istog paraobavještajnog tabora iz kojeg i oni vire.
Primjera radi, kada je Sanja Vlaisavljević svojevremeno rigala vatru na javne ličnosti u BiH, BH novinari su je branili i otvoreno stali uz nju! Tada nije bio njihovih “stavova“ o tome da se radi o etiketiranju, blaćenju, iznošenju neistina, svjesnom nanošenju štete trećim licima … Između Vlaisavljević i Mulahusića nema nikakve suštinske razlike! Jedina razlika je u tome što je Mulahusić bliži SDA, a Vlaisavljević HDZ, SNSD i SBB! U tome se, vjerovatno, nalazi i razlog reagiranja BH novinara.
BH novinari bi da budu jedini i isključivi kreatori javnog prostora u BiH. Borka Rudić je, očigledno, zamislila da ona može da zabranjuje pravo na govor, da ona može da određuje ko smije, a ko ne smije biti u javnom prostoru. U njenom viđenju stvari Vlaisavljević, kao javna zastupnica Čovića, Dodika i Radončića smije i treba biti u javnom prostoru, a Mulahusić, kao blizak SDA, ali od koga se i ova stranka ograđuje, ne smije! Drugim riječima, ne smije se čuti drugačiji govor, ne smije se čuti da postoje i oni koji drugačije misle, makar to mišljenje i ne bilo suštinski različito.
Šta bi onda Rudić i njeni kompanjoni uradili sa onima koji suštinski drugačije misle? Oni bi zabranili medije koji nisu potekli iz one političke jazbine kojoj sami pripadaju. Dokazali su to kada su zastupali stavove da treba ograničiti slobodu govora u javnom prostoru, dokazali su to kada su podržavali one koji su se zalagali da se ZABRANI rad portala Ekran.ba, dokazali su to u svm situacijama u kojim je neko predlagao zabrane u javnom prostoru! Budući da potiču iz političke jazbine koja ne želi ništa dobro državi BiH, nije ni čudo da zastupaju takve stavove.
BH novinari je udruženje koje ne treba nikome i koje nema drugu funkciju do da obezbjeđuje ekskluzivno pravo na javni prostor i zabranjuje pojavljivanje svima koji nisu pozvani sa njihove strane. Zato im smetaju portali poput Ekran.ba i pojedinci koji, kakvi god da su, iznose svoje stavove i na neki način se probijaju u javnost. Takvo novinarsko udruženje građanima BH sasvim sigurno ne treba, jer je ono isključivo u funkciji sluđivanja javnosti. Za čije interese to rade, može se vidjeti po tome koga podržavaju i koga bi da zabranjuju u javnosti!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Počinju i drugi shvatati: ovakvi kakvi su javni servisi u BiH ne trebaju građanima!

Nakon što su isplivale informacije o tome da BHRT1 sve svoje kapacitete daje na prijenos …