Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kome ide novac za kulturu u KS?!

Kome ide novac za kulturu u KS?!

Nedavno je u paraobavještajnim medijima umreženim u srbijanske centre moći, objavljeno da je Vlada KS “obezbijedila“ skoro 1 000 000 KM za kulturu u glavnom gradu BiH. Međutim, dva najznačajnija koncerta koja su se dogodila u ovoj godini, koncerti Vlatka Stefanovskog i Josipe Lisac, nisu organizirani zahvaljujući ovom novcu. Ovi koncerti će sasvim sigurno biti najvažniji kulturni događaji u Sarajevu ove godine, ali oni su organizirani isključivo u režiji menadžerskih agencija. Ako ovakvi koncerti nisu dio kulturne politike KS, šta onda jeste i gdje će otići tih “skoro“ 1 000 000 KM?!
Novac predviđen za kulturni život skoro u potpunosti će završiti u privatnim džepovima stranačkih poslušnika. Ne treba nikoga da zbunjuje to što će najveći dio novca pripasti SFF i Sarajevo jazz festu, jer se radi o privatnim zabavama dvojice likova koji pripadaju kulturnoj kvazieliti Sarajeva. Niti jedan od ova dva festivala već odavno nije ono što predstavlja “svjetski nivo“, ali su, sukladno visini budžetskih sredstava, finansirani kao da su “svjetski nivo“.
O drugim događajima koji će dobiti novac ove godine, a koji se predstavljaju kulturnim dešavanjima, nema smisla ni govoriti. Radi se isključivo o klijentelističkoj mreži okupljenoj oko NiP i NS, koja će, uz uhljebljene direktore na pozicijama kulturnih institucija, biti prava slika kulturne politike “trojke“. Biti će tu svega, od vjerskih manifestacija, do kvazielitističkih dešavanja koja se lažno predstavljaju “umjetničkim“! Svega će biti, ali kulture neće! Zato niko ne treba ništa očekivati od izdvajanja Vlade KS za kulturu, to su, praktično, izdvajanja za stranačko umreženje “trojke“!

About Ekran

Check Also

Lubenica po običaju – drsko i glupo!

Nermin Nikšić, popularni Lubenica, oktroirani premijer i predsjednik SDP BiH, pohvalio se da je razgovarao …