Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Bijedan kraj, bijedne karijere, bijednog profesora i bijednog zvučnika Dragana Čovića, opskurnog Uge Vlaisavljevića

Bijedan kraj, bijedne karijere, bijednog profesora i bijednog zvučnika Dragana Čovića, opskurnog Uge Vlaisavljevića

Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Ukratko, to je opis bijedne akademske karijere Uge Vlaisavljevića! Cijelu svoju karijeru, od dolaska na Filozofski fakultet, koji se desio isključivo zahvaljujući komunističkim centrima moći tog vremena (1979.), preko blaćenja kolega i institucije u kojoj radi, pa do otvorenog zastupanja fašističkih ideologija, etničkih podjela i nacionalnog ekskluziviteta, Ugo Vlaisavljević nije bio znanstvenik, ali je tu svoju nedostatnost nadoknađivao sluganstvom političkim centrima moći. Njegov “akademski put” (ma šta to bilo), pratili su skandali i blaćenje pojedinaca i institucija u funkciji destruktivnih politika. Sada je taj put došao do kraja!
Nastavno-naučno vijeće Filozofskog fakulteta u Sarajevu je sa ogromnom većinom, više od stotinu glasova, donijelo odluku da Fakultetu nije potreban Vlaisavljevićev angažman nakon sticanja uvjeta za mirovinu! Bio je to razlog za ogroman bijes Čovićevog zvučnika i otvorenu bestijalnost laži koju je Vlaisavljević izručio prema Fakultetu. On smatra da njemu ova privilegija pripada sama po sebi. Naravno, poluge ispoljavanja njegovog bijesa i mržnje bili su provjereni pijuni Dragana Čovića – ombudsmeni i Radončićevi poslušnici u univerzitetskim strukturama. Preko njih je Vlaisavljević svoje laži pokušao učiniti istinama, kao što je to do sada više puta činio. Problem je, međutim, što ovoga puta Vlaisavljević želi skandalom natjerati profesore FF da promijene svoje mišljenje. A to nije baš tako lako, kao što je bilo lako predstavljati se znanstvenikom u neznanstvenim krugovima političke moći. Filozofski fakultet, odnosno većina njegovih profesora, pokazali su da ne podliježu pritiscima agresivnih politika.
Naravno, od toga da Vlaisavljević dobije akademsku podršku ili putem politike nastavi radni angažman, nema ništa, ali do koje mjere se radi o intelektualnoj i moralnoj bijedi, najbolje govori činjenica da Ugo Vlaisavljević danas želi natjerati one koje je do jučer blatio, da mu daju privilegiju da radi i nakon što je stekao uvjete za mirovinu. Pritom, on dobro zna da potreba za njegovim “radom” ne postoji, kao i to da i dosadašnji angažman koji je imao nije zakonit. Ali, kao i uvijek do sada, Vlaisavljević na toleranciju odgovara bezumnim bezobrazlukom!
On je navikao da bude privilegiran i smatra da mu privilegije pripadaju same po sebi. To što je u svakoj prilici čak i Sarajevo, ne samo UNSA i FF, predstavljao u najgorem svjetlu, to što je njegov “znanstveni rad” najobičnije džonjenje, on smatra da nisu razlozi da ode u mirovinu. Vlaisavljević je bio poznat po vrijeđanju ne samo kolega, nego i studenata, suradnji sa suradnicima presuđenih ratnih zločinaca i veličanju ideologije HDZ i HZHB. Javno je pljuvao po Fakultetu i Univerzitetu, od kojih sada očekuje nagradu u vidu produženja radnog odnosa u privilegiranom statusu. Nije li to šizofreno? Da stvar bude gora, za Vlaisavljevića se godinama govorilo da je psihički bolesnik, a njegovi sadašnji zahtjevi čini se da idu u prilog tome.
U svakom slučaju, bit će interesantno pratiti nastavak ove bizarne predstave, budući da Vlaisavljević najavljuje obaranje odluke NNV putem ombudsmena i političkih centara moći. Sama činjenica da neko očekuje da profesorski status zadrži zahvaljujući političkim centrima moći, dovoljno govori o intelektualnoj bijedi takvog lika. Očigledno, Vlaisavljević misli da je akademska autonomija mrtvo slovo na papiru i da su mu dovoljni Čovićevi ombudsmeni da to i dokaže. Konačno, godinama je aktivno radio na tome! U stvarnosti, on samo dokazuje da nikada nije ni trebao biti profesor UNSA!  Portal Ekran.ba nastavlja pratiti Vlaisavljevićevo dokazivanje vlastite bijede.
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …