Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Asim Mujkić – majstor licemjerja!

Asim Mujkić – majstor licemjerja!

Za propast građanske politike u BiH više su uradili licemjerni “građanski intelektualci” nego nacionalisti i klerofašisti! Od ovih potonjih niko ništa i ne očekuje do agresivnost, isključivost i beskrupuloznost. Oni prvi svoju licemjernost pokazuju pažljivim odabirom tema o kojim govore i metama svojih kritika.
Jedan od šampiona tog licemjerstva je nesumnjivo Asim Mujkić! Profesor Fakulteta političkih nauka, obrazovan čovjek i u svom poimanju i načinu življenja građanski opredijeljen – donekle! “Odnekle” Mujkić je najobičniji licemjer koji svoje kritičke opservacije artikulira i usmjerava dozirano i tamo gdje mu se kaže! Nema boljeg načina da se dezavuira građanska politika i društvena važnost mišljenja koje je podržava.
Tako će Asim Mujkić, valjda u tome vidjevši odličnu priliku da se promovira, a vjerovatno i dobivši dozvolu i naputke onih koje sluša, kritikovati šutnju “građanskih političara” za vrijeme “parade ponosa”.  „Na dan kada su trebali nešto reći, ako ne i učiniti za ideju građanske države, dokazati da je shvaćaju ozbiljno, oni su se svrstali uz bok uz zadnje snage koje su se na nadolazećim izborima navodno željele pomesti i pokazale su se kao sitnu kalkulanti“, govori Mujkić kritikujući građanske stranke u Sarajevu. Na stranu što su te građanske stranke zaista nikakve, ali ostaje pitanje šta su to trebale učiniti, pored toga što su organizirale “paradu ponosa”. Tačno je to da je Edin Forto napravio jedan od rijetkih dobrih poteza u svojoj karijeri i javno podržao ovu manifestaciju, te da su izostali u toj javnoj podršci drugi ministri i političari građanskih stranaka, međutim ne može se reći da SDP, NS, DF i druge stranke koje se deklariraju kao građanske, nisu podržale “paradu ponosa”! Naprotiv, izuzimajući nacionalističke i klero-nacionalističke političke krugove, “parada ponosa” je imala potpunu podršku javnosti u Sarajevu, kao i građana Sarajeva. Uostalom, činjenica da nije bilo niti najmanjeg incidenta, govori u prilog tome. Možda sve to Mujkiću nije bilo dovoljno (baš kao što Sanji Vlaisavljević Sarajevo nije dovoljno multietničko sve dok svi Sarajlije ne počnu jesti svinjetinu), ali nemaju svi obavezu da fizički podržavaju nešto protiv čega nisu i čija prava svakako podržavaju. Posebno nemaju obavezu slušati one centre moći po čijim nalozima djeluju razni Mujkići i Vlaisavljevići.
Mujkić, očigledno, kao i Sanja Vlaisavljević, misli da ono što on odabere, odnosno što mu njegove gazde odrede, jeste mjera stvari. Zato on kritikuje one koji nisu i svojim prisustvom podržali “paradu ponosa”, ali zadržava za sebe pravo da podržava zlostavljače, onda kada je to njemu potrebno! Asim Mujkić je prije samo par godina podržao zlostavljanje nezaštićene službenice Filozofskog fakulteta koje je dokazano činio Ugo Vlaisavljević, a danas se zalaže da neizostavno i neposredno svi sudjeluju u “paradi ponosa”! Očigledno, za Mujkića je ugroženost varijabilna kategorija i ovisi o tome ko treba biti proglašen ugroženim! U slučaju Vlaisavljević za Mujkića je ugrožen zlostavljač jer je zaustavljen u zlostavljanju! Nije li to najgori oblik licemjerja: na jednoj strani se podržavaju oni koji su ugroženi, a na drugoj strani se podržava zlostavljač koji ima političku podršku?! Konačno, postavlja se pitanje šta je to Mujkić uradio u danima kada je trebao nešto učiniti za “ideju građanske države” od koje veoma udobno živi?! U navedenom primjeru, kao i u brojnim drugim, počevši od izbora koje je komentirao, ali na kojim nije sudjelovao, Mujkić je uvijek govorio u prilog onome što sam ne čini! Uostalom, nije primjećen ni na protekloj, kao ni na prethodnim “paradama ponosa”!
Asim Mujkić spada u red licemjera koji svojim licemjerstvom rastaču ideje građanske države i modernog društva. On je simptom, a ne slučajnost. Potpuni raskorak njegovog pisanja, biranja tema i djelovanja, slika je načina na koji se sluđuje bh javnost i javni prostor pretvara u šizofrenu stvarnost.
Na kraju zaključimo, ako je Asim Mujkić glasnogovornik “građanskog”, a tako se ovaj profesor predstavlja, upravo on istodobnom podrškom onima koji imaju opću podršku i zlostavljaču koji sa pozicija političke moći zlostavlja žene koje nisu zaštićene ničim, obesmišljava svaku ideju građanske države i modernog driuštva. On je slika i prilika uspostavljanja kriterija po kojem u “društvu jednakih ima onih koji su jednakiji”! Da li je njegova podrška Ugi Vlaisavljeviću i isti rukopis kojim piše sa Sanjom Vlaisavljević slučajan?! Ima li boljeg načina dezavuiranja građanske politike od onoga što rade razni Mujkići?
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

izbori-bih-glasanje-izborni-zakon

Danas šutimo o izborima!

Dan je predizborne šutnje – danas šutimo o izborima! Nije li smiješno?!

Powered by keepvid themefull earn money