Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Dok strani analitičari upozoravaju na Čovićevu antidržavnu politiku, na UNSA žele nagraditi Čovićevog bojovnika Ugu Vlaisavljevića!

Dok strani analitičari upozoravaju na Čovićevu antidržavnu politiku, na UNSA žele nagraditi Čovićevog bojovnika Ugu Vlaisavljevića!

Univerziteti svuda u svijetu trebaju biti institucije znanja koje rade na razvoju i širenju znanja kao osnove slobodnog i prosperitetnog društva. Pored univerzalističkog opredjeljenja koje univerziteti moraju imati, prioritetni društveni zadatak ovih institucija je jačanje vlastitog društva i država u kojim oni djeluju. Zato su univerziteti svuda u svijetu bitan faktor stabilnosti i razvoja društva i države i stoga dobijaju podršku zajednice! Svuda  svijetu, izuzev u BiH! U BiH univerziteti podržavaju one koji subverzivnim djelovanjem i aktivnim sudjelovanjem u antidržavnim politikama rade protiv društvene zajednice koja je osnovala te institucije. Najbolji primjer je višedecenijski skandal Uge Vlaisavljevića na UNSA!
Međunarodni analitičari već mjesecima upozoravaju da je politika Dragana Čovića, uz politiku Milorada Dodika, glavna snaga destrukcije državnosti BiH! I Čović i Dodik u funkciji su ruske politike, koja za cilj ima etničku podjelu BiH i ostvarivanje dominantnog uticaja Rusije u regionu. Neue zueriche Zeitung iz pera Adelheid Wolf o tome otvoreno govori. “Rusija raspiruje vatru secesionizma, a prokremljanski Srbi i Hrvati žele uništiti BiH proglašenjem vlastitih nezavisnih država”, piše Wolf.  Ona ističe da Dodik ima čvrst savez sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH koji “neprestano prijeti institucionalnim i teritorijalnim preuređenjem” države – odnosno stvaranjem trećeg “hrvatskog” dijela države, a time i raspadom zemlje”. “Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva.” Njegov HDZ glasao je proteklog proljeća protiv pridruživanja BiH sankcijama EU nametnutim Kremlju zbog agresije na Ukrajinu. Dakle, cijeloj evropskoj javnosti je jasno da je Čović dio ruske politike koja želi uništiti BiH!
Na Univerzitetu u Sarajevu upravo takvu politiku, izgleda, podržavaju! Ugo Vlaisavljević, nesumnjivo i općepoznato Čovićev (a ranije i Dodikov) glavni dvorski zvučnik, ove godine treba ići u mirovinu, ali ga za sve što je učinio na etničkom dijeljenju BiH žele nagraditi pojedinci na UNSA, predvođeni Muratom Ramadanovićem, predsjednikom UO UNSA i produžiti mu radni odnos za još dvije godine, mada za to ne postoje nikakvi opravdani razlozi. Portal Ekran.ba će svakako objaviti pojednosti nove serije skandala Vlaisavljević, ali se ovdje zaista treba zapitati: u čijem interesu radi UNSA?! Sasvim sigurno ne u interesu onih koji se zalažu za modernu, stabilnu i prosperitetnu BiH, budući da Vlaisavljević koji podržava suprotne politike ima podršku na ovoj instituciji.
Najnovija Webometrics rang-lista svjetskih univerziteta govori o tome da je UNSA kao znanstvena i obrazovna institucija prešao u fazu slobodnog pada! Nije li upravo to rezultat djelovanja onih koji podržavaju Vlaisavljevića?? UNSA bi morao podržavati razvoj bh društva i razvijati znanje kao osnovu tog razvoja, a ne nagrađivati one koji djeluju destruktivno i protiv interesa građana BiH, onih koji su UNSA i osnovali i za čiju budućnost ova institucija treba da radi.
Očigledno, u Švicarskoj nemaju problema da prepoznaju destruktivne politike u BiH, ali na UNSA takve politike žele maskirati lažnim dilemama i skretanjem problema na onu stranu gdje problema nema. Kome nije dovoljno ono što piše Wolf i ko ne razumije da se ovdje ne radi o pukim formalnostima, neka pročita ili se informira o tome šta je Ugo Vlaisavljević govorio na Čovićevim kvaziznanstvenim skupovima i promocijama knjiga, a može da se (usputno) informira i o Vlaisavljevićevoj suradnji sa Aleksom Buhom, prvim suradnikom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića itd. Kome ni to nije dovoljno, nema sumnje da je na istoj strani kao i oni koji danas na UNSA podržavaju Vlaisavljevića! U Švicarskoj nemaju problem da to jasno znaju, u BiH je znanje uvijek problem, zahvaljujući onim koji nastoje znanje zamagliti! Očigledno, takvi su rasprostranjeni u vrhu obrazovnih institucija!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Bogičević: za svaku državu je obrazovanje najvažnije!

Bogić Bogičević je govorio za medije u povodu Dana državnosti. Tom prilikom je rekao nešto …