Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Generator politike Dragana Čovića je Institut za društveno-politička istraživanja! Njegovi aktivni “sarajevski suradnici“ su …

Generator politike Dragana Čovića je Institut za društveno-politička istraživanja! Njegovi aktivni “sarajevski suradnici“ su …

U javnosti je malo poznato da u Mostaru djeluje Institut za društveno-politička istraživanja. Ukoliko pokušate o ovom Institutu saznati nešto više, nećete uspjeti. Saznat ćete tek za poneki projekat koji je razvijan kroz njegovu djelatnost, a implementiran kroz politiku HDZ BiH. Zašto bi ovaj Institut trebao biti predmet pažnje javnosti?
Odgovor je vrlo jednostavan, zato jer je ova institucija u stvari osnovana kao znanatvena podrška i generator politike HDZ BiH. Autor ideje za osnivanje Instituta bio je Miroslav Tuđman, u čijem se obavještajnom uredu ova institucija strukturalno i razvijala. U prvi plan su stavljeni kojekakvi znanstvenici formata Dražena Barbarića, ali u stvarnosti, pored onih koji su “fasada“ Instituta, glavnu ulogu su igrali i dan danas igraju, istaknuti pojedinci iz obavještajnog umreženja, koji su u međuvremenu zaogrnuti u “plašt akademske zajednice“, poput Ivice Lučića.
Ivica Lučić je poznat kao prvi čovjek Sigurnosno-informativne službe (SIS) u ratnom periodu, jedan od visoko pozicioniranih službenika HZHB, usmjerenih u pravcu razvijanja obavještajne mreže u BiH. Prema informacijama koje kruže među dobro obavještenim poznavateljima ratnih prilika u Mostaru, Lučić je bio jedan od važnih faktora u osnivanju koncentracionih logora u Hercegovini. Danas je profesor na Sveučilištu u Mostaru i jedna od glavnih figura u radu Instituta za društveno-politička istraživanja.
Budući da Institut ima zadaću razvoja političkih opcija za velikodržavne aspiracije Hrvatske u BiH i na Balkanu, te da je nastao iz obavještajnog ureda, sasvim je normalno da se imena suradnika pokušavaju sakriti od javnosti, a Institut predstaviti kao benigna znanstvena institucija, koja živi od sredstava koja dobija za projekte lokalnog karaktera i važne za “hrvatsko pitanje“ u BiH. Jednako je za očekivati da Institut suradnike ima i iz drugih dijelova BiH, ne samo iz Hercegovine, ali i ne samo iz područja sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
Od izvora bliskih suradnicima Instituta, portal Ekran.ba saznaje da je ova institucija angažirala i određene javne osobe iz Sarajeva, te da se oni nalaze u suradničkoj mreži koja je razvijena. Prema informacijama kojim raspolaže portal Ekran.ba, najznačajniji suradnik Instituta je Ugo Vlaisavljević, koji je u njegov rad uključen od samih početaka. Uz njega, angažirana je i njegova supruga Sanja. Oni su, uz već pomenute Barbarića, Lučića, ali i druge suradnike i uposlenike instituta, razvijali opcije djelovanja HDZ BiH i ostvarivanja dominacije hrvatske politike na  interesantnim područjima u BiH, ali i na stvaranju poželjnih političkih partnera u drugim političkim, prije svega nacionalističkim strankama.
Jedan od glavnih prioriteta djelovanja ovog Instituta zacrtan je kroz smanjenje uticaja “građanskih politika“ u javnosti. U tom smislu su poduzimane razne aktivnosti, medjski ataci, promocije i stvarane fake informacije, kako bi organizacije i pojedinci koji zastupaju ideje građanske BiH, bili omalovaženi, kompromitirani i isključeni iz javnog prostora. Uz medije pod kontrolom HDZ, uključujući i paraobavještajne medije koji djeluju u Sarajevu, bračni par Vlaisavljević je najviše činio u ovom pravcu, za što su i nagrađeni državljanstvom Republike Hrvatske.
Na koji način funkcionira umreženje koje je razvijeno kroz Institut iz Mostara i djelovanje vanjskih centara moći, najbolje se vidi ovih dana kroz nastojanje pojedinaca da Ugi Vlaisavljeviću obezbijede nezakonito produženje radnog odnosa na UNSA, što će potvrditi informacije Istraživačkog tima Ekran.ba, do kojih su došli suradnici portala i koje će biti objavljene  narednom periodu. U konkretnom slučaju, koji navodimo kao primjer, jasno je da Vlaisavljevića niko ne podržava “slučajno“! Rad i uticaj Instituta, odnosno umreženja kojem on pripada, nipošto ne treba i ne smije se potcjenjivati! Privid je da se radi o apstraktnim djelatnostima, ali one u stvarnosti imaju vrlo čvrste i konkretne rezultate! Ovaj uticaj je prisutan na cijeloj Federaciji, ali i pojedinim dijelovima RS, kao područjima unutar BiH. Institut je bio organizator i nosilac Čovićevih skupova na kojima se “znanstveno“ govorilo o aparthejdu kao legitimnom načinu uređenja BiH na principima “legitimnog predstavljanja“. Pored toga, preko Instituta su uspostavljani odnosi sa pojedincima interesantnim za djelovanje u umreženju, ali je organiziran i čitav niz propagandnih promocija knjiga i publikacija, od čega su svakako najinteresantnije promocije Čovićevih govora. Doduše, sve ovo nije javno organizacijski potpisano od Instituta, ali je pripremljeno i realizirano kroz njegovo djelovanje, odnosno djelovanje suradnika angažiranih u radu Instituta.
Znanost u funkciji politike je stara ideja i odavno je prisutna na prostorima Balkana. Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) je praktično kreirala rat i raspad Jugoslavije. Hrvatska politika, kreirana u uredima oca i sina Tuđman, samo je nastavila primjenu onoga što je već postojalo i što je odavno poznato u svijetu. Zato je zabrinjavajuće da u BiH ne postoji ne samo institucionalni način kreiranja politike u interesu države BiH, nego ne postoji čak ni jedna stranka koja shvata važnost znanja! Time je samo otvoren porstor za prodornije i učinkovitije djelovanje političkih centara moći izvan BiH! Uz sve to, ANU BiH kao da ne postoji!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

izbori-bih-glasanje-izborni-zakon

Danas šutimo o izborima!

Dan je predizborne šutnje – danas šutimo o izborima! Nije li smiješno?!

Powered by keepvid themefull earn money