Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Webometrics potvrdio pisanje portala Ekran.ba – visoko obrazovanje u BiH je na svjetskom dnu!

Webometrics potvrdio pisanje portala Ekran.ba – visoko obrazovanje u BiH je na svjetskom dnu!

Julska rang-lista univerziteta koju je sačinio Webometrics tim, potpuno se slaže sa analizama i pisanjima portala Ekran.ba. Nova rang-lista potvrđuje: visoko obrazovanje u BiH je na svjetskom dnu!
Prema ovoj rang-listi, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je i dalje najmanje loš, ali se nalazi na 1714. mjestu i doživio je pad od 35 mjesta u odnosu na prethodno rangiranje. Budući da pozicioniranje univerziteta na ovakvim listama nije nešto što se dešava preko noći, nipošto ne treba ovako lošu poziciju UNSA pripisivati rektoru Rifatu Škrijelju, kao što to čine iz SDA! Čak ni “trojka“ ne snosi glavnu krivicu za loš rejting najboljeg bh univerziteta. Nesumnjivo, krivicu za loš  rang UNSA ima SDA-SBB vlast, koja je godinama uništavala ovu instituciju! Rezultati se očitavaju danas. Naravno, ne smije se zaboraviti da je tom uništenju značajno doprinijela Melika Husić-Mehmedović pod mentorstvom Damira Marjanovića, ali budući da je Marjanović bio ministar u vrijeme SDA-SBB vlasti, jasno je da je ovo bio samo produžetak politike koju su zastupale ove nacionalističke stranke. Proteklih godinu dana pokazali su i da je ministrica Aleksandra Nikolić zaustavila destruktivne procese koji su dolazili iz vlasti, tako da sadašnje stanje više ima veze sa prošlošću u kojoj je vladala SDA, nego sa sadašnjošću u kojoj vlada “trojka“.
Današnji rektor sigurno ima zaslugu za to što UNSA nije još niže rangiran, jer je uspio zaustaviti negativne procese koje je otvorio njegov kriminalizirani prethodnik Muharem Avdispahić, koji je takođe bio dio politike SDA. Ono što danas zabrinjava na samom UNSA, jeste UO, koji svojim potezima favorizira one koji su uništavali i ponižavali UNSA, za što je najbolji primjer skandal sa Ugom Vlaisavljevićem, koji portal Ekran.ba prati. Ne treba zaboraviti, a to na UNSA očigledno pojedinci žele, da je još 2010. godine UNSA bio rangiran kao 727. univerzitet u svijetu, što znači da na ovoj instituciji još uvijek postoji kvalitet i potencijal koji, uz bolju politiku kantonalnih vlasti, UNSA mogu u nekom vremenskom periodu i vratiti među 1000 najboljih univerziteta, što bi bilo za očekivati ukoliko bi djelovanje destruktivnih snaga bilo anulirano. Stoga i prigovori rektoru Škrijelju ne stoje i dolaze isključivo od onih koji ne žele da se UNSA konsolidira i koji su svojim djelovanjem doprinijeli današnjem stanju!
Ostali univerziteti su daleko ispod razine koja zahtijeva neku veću analizu. Univerztet u Banja Luci (UNBL) je drugorangirani i ostvario je napredak od 225 mjesta u odnosu na prethodno rangiranje, dok je treći Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS), koji je ostvario napredak od 239 mjesta, ali budući da su oba univerziteta jako loše rangirana (UNBL je na 2769. dok je UIS na 3223. mjestu), ne vrijedi ni trošiti vrijeme i prostor na analizu njihovog stanja. Ohrabruje napredak koji su napravili, ali na pozicijama na kojima se ovi univerziteti nalaze, ukoliko napredak nije kontinuiran on nema nikakvog značaja. O stanju na ova dva univerziteta stoga će biti moguće nešto više reći nakon slijedećeg, januarskog rangiranja.
Najveći napredak na ovom rangiranju ostvario je Univerzitet u Tuzli (UNTZ)! UNTZ je napredovao čak za 1064 mjesta, ali njegova pozicija na 3971. mjestu govori da ovaj napredak zahtijeva veliku dozu skepticizma i vrijeme u kojem će se potvrditi da UNTZ radi na svom reformiranju i dizanju stupnja kvaliteta u svim segmentima.
Na petom i šestom mjestu se nalaze dva privatna sarajevska univerziteta: Internacionalni univerzitet Sarajevo i Burch, ali je njihov rang ne samo loš, nego oni bilježe nastavak tendencije propadanja na rang-listi. Sveučilište u Mostaru (SuM) je na sedmom mjestu, a njegova 4436. pozicija na listi govori da se ne može govoriti o ozbiljnom univerzitetu! Uostalom, SuM je danas gotovo u potpunosti politička institucija u rukama jedne stranke i privatna igračka njenog predsjednika Dragana Čovića. Sasvim je sigurno da takva situacija obećava da će SuM ostati deklasiran sve dok se ne dese radikalne izmjene na ovoj instituciji.
Ostali univerziteti su daleko ispod 5000. mjesta i nisu vrijedni spominjanja. Ipak, mora se zapaziti da je Univerzitet u Zenici nakon odlaska kriminaliziranog rektora Damira Kukića ostvario prvi napredak, skočivši za 77 mjesta na rang-listi. Ako ništa drugo, zaustavljen je strmoglavi pad koji je ovaj Univerzitet doživio nakon dolaska na čelo institucije kriminalizirane skupine koju je pretvodio Kukić i protiv koje se danas vodi krivični postupak pred Općinskim sudom u Zenici. Šta će se dalje dešavati na ovoj instituciji, koja nesumnjivo nužno i hitno treba radikalne reforme, teško je reći.
Sve u svemu, nova Webometricsova lista nam pokazuje da je stanje u visokom obrazovanju sve gore! Kada se zna da visoko obrazovanje i znanost jesu glavni generatori napretka društva, onda je jasno kakva je perspektiva BiH. Odgovornost za ovo snose političke elite, kojima je bilo važnije da od univerziteta naprave pomoćna sredstva njihove politike, nego ozbiljne institucije znanja. Zaključimo: oni koji su od BiH napravili crnu rupu u Evropi, devastirali su visoko obrazovanje da bi mogli činiti ono što čine!
Analitički tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Bogičević: za svaku državu je obrazovanje najvažnije!

Bogić Bogičević je govorio za medije u povodu Dana državnosti. Tom prilikom je rekao nešto …