Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Ponovo pala jedna od dramskih optužnica Dalide Burzić!

Ponovo pala jedna od dramskih optužnica Dalide Burzić!

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu sarajevskog Kantonalnog suda kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić, kao i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević, oslobođeni optužbe za zloupotrebe u ovoj općini, te odredio novo suđenje. “Doneseno je rješenje kojim se žalba kantonalne tužiteljice iz Sarajeva djelimično uvažava, presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 9. novembra 2021. ukida i u ovom predmetu određuje pretres pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine“, potvrđeno je za bh javnost iz sarajevskog Kantonalnog suda.

Podsjetimo se, ovo je bila jedna od “dramskih optužnica“ Dalide Burzić. Organizirano je televizijsko hapšenje Damira Hadžića i ostalih, a sa velikom pompom je objavljena njihova krivica. Praktično, Tužilaštvo je optužene osudilo i prije suđenja.

Od samog početka je bilo jasno da Hadžić ne može odgovarati za sprovođenje odluke kojju je donijelo Općinsko vijeće, jer mu je kao načelniku bila obaveza da sprovodi ovakve odluke. Vladalo je uvjerenje da se radilo o političkoj, montiranoj optužnici, kao i u mnogim drugim slučajevima za vrijeme dok je glavna tužiteljica KS bila Dalida Burzić. Ova je optužnica ponovo pala i teško je povjerovati da i u konačnici, na ponovljenom suđenju, neće pasti. Međutim, Dalida Burzić do danas još nije odgovarala za svoja nedjela. Ima dosta razloga da se svi odgovorni za stanje u pravosuđu zapitaju: može li doći do ozdravljenja pravosuđa dok u njemu rade, prema mnogim mišljenjima kriminalizirane osobe kao što je Dalida Burzić?! Nije li krajnje vrijeme da se utvrdi odgovornost ovakvih za ono što su radili i da polože račune za svoja (ne)djela?

About Ekran

Check Also

Bogičević: za svaku državu je obrazovanje najvažnije!

Bogić Bogičević je govorio za medije u povodu Dana državnosti. Tom prilikom je rekao nešto …