Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Dok HDZ veliča zločine HZHB, glasnogovornika Čovićeve politike pojedinci na UNSA žele nagraditi!

Dok HDZ veliča zločine HZHB, glasnogovornika Čovićeve politike pojedinci na UNSA žele nagraditi!

Protekli dani u BiH su jednim dijelom bili obilježeni aktivnostima HDZ na slavljenju osnivanja HZHB i veličanju politike koja je pod okriljem ove paradržavne zajednice slavljena. Rezultati politike HZHB poznati su svima, a o njima je konačnu riječ dao Haški tribunal. Ukratko rečeno, radilo se o udruženom zločinačkom poduhvatu, za koji su istaknuti zvaničnici ove paradržavne organizacije kažnjeni višedecenijskom robijom!
Nesumnjivo najistaknutiji zagovornici HZHB u Sarajevu bili su i ostali bračni par Vlaisavljević. Sanja i Ugo su išli čak do toga da tvrde kako je Dragan Čović humanista, jer je iznajmljivao logoraše iz Heliodroma za robovski rad u preduzeću Sokol, kojim je kao direktor u ovoj firmi u to vrijeme upravljao.
Kontinuitet svoje odanosti HZHB, Ugo Vlisavljević je, nakon niza drugih dešavanja, potvrdio i ovih dana, kada je, sudjelujući na okruglom stolu u Gradcu, pokazao da je odani suradnik Ive Lučića, šefa obavještajne agencije tadašnjih struktura HZHB i nesumnjivo jednog od onih koji su sudjelovali u osnivanju i kreiranju koncentracionih logora za nehrvate u okviru političke kampanje HZHB. Kao takav Ivo Lučić je bio suradnik ratnih zločinaca, mada sam nije presuđen za zločine koji su činjeni pod okriljem HZHB.
Ugo Vlaisavljević već godinama djeluje u ideološkom sustavu HDZ koji podržava i čuva naslijeđe HZHB, koje se temelji na zločinima. On je zastupao stavove o etničkoj podjeli BiH, otvoreno podržavao kontinuitet politike HZHB, a prema informacijama portala Ekran.ba jedan je od najvažnijih suradnika Instituta za društveno politička istraživanja, glavnog generatora politike HDZ i veličanja HZHB. Taj i takav Ugo Vlaisavljević, međutim, ne uživa podršku samo krugova HDZ, nego i sarajevskih umreženja SBB i krugova koji pod plaštom kritike SDA, staju uz političke opcije kreirane u zagrebačkim i beogradskim centrima moći.
Skandalozno je da predsjednik generalni sekretar UNSA Kenan Filipović, potpuno izvan zakonskih okvira, isključivo vođen političkim interesima HDZ i SNSD umreženja (unutar kojeg je i SBB kojoj pripada), podržava nezakoniti produžetak radnog odnosa Ugi Vlaisavljeviću i manipulira pravnim statusom njegovog zahtjeva za produženjem radnog odnosa! Ove godine na UNSA u mirovinu treba da idu 24 profesora, od kojih je osam nebošnjaka, ali se samo Vlaisavljeviću nastoji produžiti radni odnos. Povrh svega, samo Vlaisavljević sebe proglašava žrtvom diskriminacije zato jer mu se ne omogućava nezakonito produženje radnog odnosa! Razlog za to je samo jedan – pripadnost politici HZHB i Čović-Dodikovom umreženju, kontroliranom iz Beograda i Zagreba, koje Sarajevo i UNSA želi pokazati “islamsko-fundamentalističkom“ sredinom! Pritom Filipović nastoji potvrditi da jedan profesor “srpskog sveta“ više vrijedi nego stotinu profesora Filozofskog fakulteta i da je Vlaisavljevićeva suradnja sa suradnicima ratnih zločinaca, važnija od svega što ozbiljni znanstvenici na UNSA rade u interesu bh društva!
Nakon što je portal Ekran.ba objavio scenario “spašavanja bojovnika Uge”, prema informacijama portala Ekran.ba rektor Rifat Škrijelj je odlučio da u skladu sa svojim nadležnostima riješi problem koji je izmislio Kenan Filipović, a koji u stvarnosti uopće ne postoji. Svima je postalo jasno da se ovdje ne radi o radno-pravnom odnosu, nego o akademskom pitanju realizacije nastave u narednoj studijskoj godini. Svako produžavanje radnog odnosa Ugi Vlaisavljeviću stoga bi bilo ne samo narušavanje i brutalno nipodaštavanje akademskih sloboda na UNSA, nego i vrijeđanje profesora Filozofskog fakulteta, koji su već dva puta rekli da ne žele Vlaisavljevića kao profesora na Fakultetu. U tom smislu je za očekivati da rektor UNSA Rifat Škrijelj ispoštuje volju i stav Filozofskog fakulteta, ali ostaje pitanje kako je moguće da generalni sekretar do te mjere krši zakon i sve norme akademskog života i otvoreno zastupa interese glasnogovornika fašističkih politika u BiH.
Do koje mjere se radi o nezakonitim djelovanjima, pokazuje i informacija da je generalni sekretar UNSA Kenan Filipović Vlaisavljeviću, za potrebe fingiranih optužbi protiv UNSA, dao službeni akt Univerziteta, u kojem on kao generalni sekretar po odluci rektora (nije izabran na konkursu!), u cilju mijenjanja odluka odsjeka Filozofskog fakulteta, zloupotrebljavajući svoje ovlasti nalaže da se Vlaisavljeviću produži radni odnos! Nakon što ova prevara nije uspjela i nakon što je otkriveno da Filipović čini klasičnu zloupotrebu položaja, profesori Fakulteta se ogromnom većinom izjašnjavaju da Vlaisavljeviću ne produžavaju angažman, a Filipović mu daje svoj nezakoniti dopis kojim je želio svojevoljno, u interesu Vlaisavljevića, izmijeniti odluke Filozofskog fakulteta. Time je iskazao očiglednu namjeru da Vlaisavljeviću pruži bilo kakav instrument za blaćenje UNSA i Filozofskog fakulteta! Drugim rijuečima, generalni sekretar UNSA je radio protiv institucije u kojoj obnaša važnu funkciju, kao i protiv akademske zajednice na kojoj se ta institucija zasniva! Može li on nakon ovoga ostati na ovoj poziciji?!
Navedena zloupotreba samo je jedna u nizu nezakonitosti koje se čine u okviru pravne službe UNSA, koja iza leđa rektoru i drugim nadležnim obezbjeđuje povlastice za politički podobne. Ugo Vlaisavljević je samo vrh ledenog brijega i čini se da je krajnje vrijeme da se preispita zakonitost rada pravne službe UNSA, ali i djelovanje predsjednika UO. Portal Ekran.ba je objavio scenario “spašavanja bojovnika Uge“, prema kojem pravna služba UNSA, falsificirajući činjenice, servira UO UNSA da se izjašnjava o raspoređivanju profesora za sljedeću studijsku godinu, mada to potpuno izlazi iz nadležnosti ovog organa Univerziteta i tiče se isključivo akademskih odnosa i sloboda! Ovakav scenario, kod kojeg se nakon njegovog objavljivanja po svemu sudeći odustalo, i davanje povlaštenog statusa nekome ko na UNSA podržava anticivilizacijske politike, posebno imajući u vidu karakter tih politika prema Sarajevu kao društvenoj zajednici, profesorima i studentima Univerziteta kao supstanci institucije, nesumnjivo zahtijeva utvrđivanje odgovornosti onih koji su sudjelovali u prljavim rabotama u interesu “bojovnika“ Dragana čovića i zločinačke politike HZHB. Prvi u redu onih koji su odgovorni za ovakvo stvaranje nereda na UNSA, nesumnjivo je Kenan Filipović! Na potezu je rektor UNSA!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Besramna Sabina Ćudić želi zatvoriti oči građanima BiH!

Sabina Ćudić je osudila pozivanje na pripremu za odbranu BiH koje je došlo iz SBiH. …