Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Kada bi čitali ono što treba, ne bi nas iznenađivale stvari poput pokolja u Srbiji i balkanskih sukoba!

Kada bi čitali ono što treba, ne bi nas iznenađivale stvari poput pokolja u Srbiji i balkanskih sukoba!

Sve je, zapravo, moglo da se predvidi i to sa vrlo sigurnom izvjesnošću. Pokolji koji su uzdrmali Srbiju, ali i cijeli region, rezultat su društvenih odnosa u društvu u kojem su se desili. Baš kao i svaki drugi društveni konflikt, i najnoviji zločini u Srbiji inicirani su društvenim tlom na kojem su nastali. Kada bi više čitali i posvećivali pažnju onome što znanstvenici kažu, ovakvi, ali i svi drugi događaji nas ne bi iznenađivali i ne bi se pitali kako je moguće da je do njih došlo!
Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Samir Arnautović je prije nekoliko godina napisao knjigu Estradna znanost i kultura konflikta, u kojoj na vrlo jasan i znanstveno argumentiran način ukazuje na izvore fenomena društvenih konflikata. Knjiga je besplatno dostupna na stranici www.fdt.ba, ali očigledno u današnjem vremenu interes je usmjeren na realityje – izvore konflikata, a ne na znanje i načine njihovog prevladavanja. Poruka ostaje jasna na tragu onoga što je svojevremeno rekao Goran Bregović, pozajmljujući stih svoje pjesme: čitajte, da ne biste slušali oluju!

About Ekran

Check Also

Priglupo interpretiranje Čovića kao naivca i lakomislenog moćnika!

Nakon otvorenih kritika O'Briana i ambasade USA u Sarajevu, u javnosti su se pojavile priglupe …